Presežki ekološkega mleka v Franciji

10 marca, 2023
0
0


Že leto dni se vse francoske mlekarne borijo s prodajo svojega ekološkega mleka – Lactalis, Sodiaal, Agrial in Biolait so štirje glavni kupci in prodajalci ekološkega mleka. Poraba ne raste več tako hitro kot prireja. Zaradi pomanjkanja prodajnih možnosti je ekološko mleko pod cenovnim pritiskom.

Francoski kmetje se ubadajo s presežkom ponudbe in upadom povpraševanja, državna izredna pomoč pa je majhna. Po zelo hitrem razmahu ekološke pridelave v zadnjih letih zdaj na trgu vlada presežna ponudba nekaterih ekoloških izdelkov.Poleg tega tudi francoski potrošniki zaradi naraščajočih cen hrane varčujejo pri hrani. Povpraševanje po ekoloških izdelkih se je v zadnjem času opazno zmanjšalo. Krovna organizacija za ekološko kmetovanje (FNAB) zato od vlade že več tednov nujno zahteva celovit program pomoči, a eko kmetje so nad odzivom iz Pariza za ekološke kmete razočarani.
10 milijonov evrov pomoči za ekološke kmetije v težavah
Francija je od leta 2016 do 2021 podvojila površine, certificirane kot eko in leta 2021 je bil porast 12-odstoten. Nadaljnjih 584.000 hektarjev je bilo v preusmeritvi. Sama premierka Elisabeth Borne je francoskim ekološkim kmetom obljubila vladno podporo. Vendar pa podrobnosti programa pomoči, ki jih je na mednarodnem kmetijskem sejmu (SIAL) v Parizu predstavil minister za kmetijstvo Marc Fesneau, daleč zaostajajo za pričakovanji kmetov.
Predvideni nujni ukrepi so sklad v višini 10 milijonov evrov za ekološke kmetije v resnih gospodarskih težavah, ustanovitev delovne skupine za povečanje deleža ekoloških izdelkov v gostinstvu na 20 odstotkov in reforma Agencije za ekološko kmetijstvo (Agence Bio).
Ministrstvo je predhodno napovedalo, da bo povečalo sklad za eko kmetijstvo v prihodnje z 2 milijonov na 15 milijonov evrov, revidiralo cilje širitve ekološkega trga na in podprlo slikovno kampanjo agencije Bio z nadaljnjimi 750.000 evrov.
Ekološki kmetje zahtevajo desetkrat toliko
Z vidika francoskih ekoloških kmetov to očitno ni dovolj, da bi preprečili krizo ekološkega kmetijstva. Po podatkih FNAB nujna pomoč v višini 10 milijonov evrov ustreza le vsoti 166 evrov na ekološko kmetijo. Mathieu Lancry, predsednik organizacije Forebio, je dejal: “Glede na obseg krize potrebujemo 150 milijonov evrov samo za sektor prašičev, mleka in sadja ter zelenjave.” Ekološki kmetje so zato na svoj obupni položaj na SIAL-u opozorili s simboličnim »pokopom« stojnice Agence Bio. Predsednik FNAB Philippe Camburet je vlado obtožil uporabe dvojnih meril. Konvencionalni sektor prejema znatna sredstva za soočanje s svojimi gospodarskimi težavami, medtem ko je ekološki sektor spet pastorek javne podpore.
Leta eko-booma so se ustavila
Ekološka prireja molznic v Franciji od leta 2017 izjemno hitro narašča. Številne krave na kmetijah , namenjenih za preusmeritev v ekološko prirejo, bi lahko v prihodnjih letih obremenile trg. V Franciji se je ekološki trg leta 2021 po podatkih Agencije Bio skrčil za 1,3 milijona evrov na skoraj 12,7 milijona evrov. Prej je trg od leta 2014 vsako leto rasel z dvomestnimi stopnjami. Uradnih podatkov za leto 2022 agencija še ni predstavila, vendar pričakuje nadaljnji upad.
Certificirane površine za ekološko pridelavo pa so se v letu 2021 še naprej hitro povečevale, za 12,1 odstotkov na 2,19 milijona hektarjev.

S 57.140 ekološkimi kmetijami je imela Francija leta 2021 13.5 % ali skoraj 6000 več ekoloških kmetij oz. preusmeritev kot leto prej. Med drugim je Francija zdaj največja proizvajalka ekološkega mleka v EU. Velike mlekarne, kot sta Lactalis in Sodiaal, so zato v zadnjem letu prešle na mešanje velikega dela ekološkega mleka s konvencionalnim. Ocenjuje se, da 40 obstoječih ekološkega mleka v Franciji ni mogoče več tržiti kot ekološkega.


Mlekarne so zato ekološkim rejcem mleka plačevale celo delno nižje cene kot običajnim rejcem da bi zajezile prehod na ekološko pridelavo. Državni strateški načrt francoske vlade za izvajanje SKP 2023 predvideva povečanje deleža ekoloških zemljišč do leta 2027 na 18 odstotkov površin, trenutni razvoj pa vzbudi dvome, da ga je mogoče doseči.