Človek čevelj lahko sezuje, krava si ga ne more

9 marca, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Zdravje parkljev krav je odvisno od genetike, prehrane in pohodne površine v hlevu ter tudi od rejcev. Poleg primernega ravnanja s kravami je pomembno njihovo udobje, možnost gibanja, čistoča ter suh nastilj. Če v čredi krav molznic rejci ne spremljajo natančno stanja parkljev, to močno vpliva na prirejo mleka in dobičkonosnost dejavnosti. Krave, ki imajo težave s parklji in bolečine ter šepajo, so namreč drage.

Nega in korekcija parkljev ni nekaj, kar se izvaja le takrat, ko imajo krave težave, priporočljiva je namreč preventiva. Zato je pomemben dober odnos s strokovnjakom za obrezovanje parkljev, ki razume krave, zdravi okužbe ter svetuje, zakaj se pojavljajo težave v čredi in kako jih odpraviti. Med tako usposobljene strokovnjake spadata zakonca Anton in Alenka Kokol z dvema desetletjema izkušenj in več kot 130.000 oskrbljenimi kravami, ki proaktivno skrbita za zdravje parkljev pri govedu.

Pri svojem delu skozi leta opažata dvig zavesti pri kmetih glede preventivnega obrezovanja parkljev. Če jih je bilo prej treba prepričevati, danes sami stremijo k temu, da vsaj dvakrat na leto poskrbijo za njihovo nego in korekcijo. V enem dnevu lahko obrežeta parklje 20 ali pa 90 kravam, odvisno od stanja parkljev, njunega počutja ter razpoloženja krav. Delata v manjših čredah, kjer imajo zgolj dve kravi, ali pa v velikih, kjer jih redijo po dvesto. Njuna zanimiva zgodba, tudi o tem, kako se v tej dejavnosti znajde ženska, ki so ji kmetje sprva težko zaupali korekcijo parkljev, pa sledi v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

S klikom na naslovnico polistajte in naročite.