KZ Trebnje-Krka – stabilna regijska zadruga

2 marca, 2023
0
0

Kot je povedal Stanko Tomšič, direktor KZ Trebnje-Krka, želijo na področju kmetijstva ohraniti status enega največjih odkupovalcev govejega mesa v državi in status enega izmed večjih odkupovalcev mleka.

V letu 2023 načrtujejo določene kadrovske in organizacijske ukrepe, ki bodo izboljšali način in ekonomiko odkupa zelenjave ter odkupa, sušenja in prodaje žit. Dosegli naj bi več kot 90 milijonov evrov skupnih prihodkov, načrtovani dobiček pred obdavčitvijo naj bi bil višji od pol milijona evrov.

KZ Trebnje-Krka načrtuje naložbe v skupni višini skoraj 1,8 milijona evrov brez dodatnega zadolževanja. Gre predvsem za naložbe v sončne elektrarne ter gradnja dodatnih skladišč in sušilnice za žita.

Predsednik zadruge Anton Strah je dejal, da upravni odbor spremlja delo zadruge in je zadovoljen z izvajanjem sklepov. Zadruga pokriva 10 % površine Slovenije in ustvari več kot 10 % celotnega državnega prihodka od kmetijstva. »Politika kmetijstvu ni naklonjena. A kmetovanje ni gramofonska plošča, ki jo lahko obračaš, kadarkoli si želiš. Kmet ne more sprejemati kratkoročnih odločitev glede svoje dejavnosti – vlaganja so prevelika.