Supermarketi v Angliji zaradi pomanjkanja omejujejo nakup zelenjave

24 februarja, 2023
0
0

Britanski trgovski verigi Asda in Morrisons zaradi pomanjkanja omejujeta od 22.2. potrošnikom nakup zelenjave in sadja. Razlogov za pomanjkanje je več. Na kupca je omejitev le dva zavitka paradižnika, kumar, solate in paprike. V trgovini Asda bo racionalizacija razširjena na brokoli, cvetačo in maline. Kupci bodo lahko v trgovini Asda kupili le tri vrste zelenjave. Poleg neugodnih vremenskih razmer v južni Evropi in severni Afriki so za prazne police krive tudi številne težave doma.

Na letni konferenci Nacionalne zveze kmetov (NFU) 21. februarja je njena predsednica Minette Batters dejala, da je verjetno nadaljnje racionaliziranje solatnic, vendar pa trgovci na drobno Tesco, Sainsbury’s, Waitrose, Aldi in potrošniška zadruga Co-opi še niso uvedli nobenih omejitev. Battersova je opozorila, da je britanska pridelava solate, kumaric in paradižnika dosegla najnižjo raven od leta 1985, ko so se prvič začele voditi evidence. Britanski rastlinjaki težko spopadajo s povečanimi stroški ogrevanja. Upravljavci številnih rastlinjakov so zato zmanjšali pridelavo solate. V Združenem kraljestvu je pozeba poškodovala tudi pridelke, kot so korenje, pastinak, cvetača in zelje.Na Nizozemskem, ki je pomembna izvozna država, so zaradi visokih stroškov energije zmanjšali tudi pridelavo v ogrevanih rastlinjakih. Poleg tega so se veleprodajne cene v nekaterih primerih potrojile, kar je prav tako prispevalo k praznim policam. Poleg tega so tu še učinki brexita, ki že zdaj obremenjuje uvoz z več birokracije in višjimi stroški.

Ozka grla v oskrbi se bodo o nadaljevala še nekaj tednov
Na splošno se je razpoložljivost nekaterih pridelkov zmanjšala za 30 do 40 odstotkov.V tem letnem času Velika Britanija običajno dobi približno 80 odstotkov solate in zelenjave iz regije Murcia na jugovzhodu Španije, vendar so se tamkajšnje neugodne vremenske razmere z nizkimi temperaturami pojavile tudi v drugih državah dobaviteljicah, kot so Italija, Maroko, Tunizija in Egipt. Zaradi neurij je prišlo do zamud pri dobavi iz Maroka. Po besedah Andrewa Opieja iz Britanskega konzorcija za trgovino na drobno (British Retail Consortium), se bo pomanjkanje sadja in zelenjave iz južne Evrope in severne Afrike nadaljevalo več tednov.
Britanski minister za kmetijstvo Mark Spencer je na letni konferenci NFU še vedno dejal, da ne pričakuje racionalizacije hrane v supermarketih. Zveza kmetov pa je opozorila, da je tudi britanska proizvodnja jajc dosegla najnižjo raven v zadnjih devetih letih. Po njenih besedah je bilo leta 2022 proizvedenih približno milijardo jajc manj kot leta 2019.