Vreme Naročite se
Veganski narezki in vina privabili nove goste
Vinotoč Knaus, Sulztal, avstrijska štajerska vinska cesta
Darja Zemljič KMEČKI GLAS
Vinogradništvo

Sreda, 22. februar 2023 ob 14:28

Odpri galerijo

Otto Knaus je bil eden prvih ekoloških vinogradnikov na avstrijski Štajerski in od 2007 do 201 tudi njihov predsednik

Otto Knaus, iz Sulztala na avstrijski štajerski vinski cesti, je eden pionirskih ekoloških vinogradnikov in vinarjev v Avstriji. Na prelomu tisočletja, ko tudi pri sosedih za eko vinarstvo še ni bilo veliko razumevanja, je bil tudi predsednik ekoloških vinogradnikov na Štajerskem in ob začetku njegovega mandata 2007 o preusmerjenih le 60 ha, ob predaji mandata 2018 pa že 1000 hektarjev vinogradov.

Na avstrijskem Štajerskem je od 5100 ha vinogradov v ekološki pridelavi po uradnih evidencah le 700 hektarjev vinogradov. Otto Knaus pa ocenjuje, da jih je na terenu že okrog 1500 hektarjev, razlika panastaja zaradi zajema podatkov iz različnih sistemskih baz. Največji štjerski ekološki vinogradniki pa so tudi najbolj znani in sicer kar 10 od 12 članov združenja Steirische Terroir und Klassikweingüter( STK).

Njegov vinotoč ,v soseščini z nekaterimi veliki vinskimi kletmi, pa dokazuje, da je v turizmu na podeželju dovolj prostora tako za majhne kot velike ponudnike, če znajo le-ti najti na trgu svojo nišo. Otto zna vsekakor zelo dobro slediti duhu časa, saj je bila njegova kmetija ob prevzemu od staršev lea 1983 takšna kot vse druge- mešana z nekaj živalmi, gozdom, vinogradom in njivami na štirih hektarjih. Kmetijo je preusmeril samo v vinogradništvo, sedaj obdeluje šest hektarje v vinogradov, na ekološki način od leta 2000. Vodilna sorta v vinogradih, ki so bili po letu 1988 v celoti obnovljeni, je sauvignon, ob njej pa še rumeni muškat, chardonnay laški rizling, sivi pinot in traminec. Vse vinograde obdeluje sam, ti so ozelenjeni, delno na nižji legi in težji zemlji, zato se je tudi odločil za sajenje na bolezni bolj odpornih tolerantnih sort cabrnet jura, muscaris in blüten muskateller, ki ju imajo zaradi aromatike radi tudi pivci

Letno pridela le 20.000 steklenic vina, kar je tudi za ekološko pridelavo izjemno malo. » Nizek pridelek je posledica tega, da trt ne gnojim, zato pa ni nihanj v količini pridelka. Ta je med letniki stabilen, 3000 litrov po hektarju. Vina vrejo samo s spontanimi kvasovkami, so pa zato bolj stabilna.

a vinih Knaus so kar štiri oznake

Ekološko vino brez žvepla ne obstaja

Ekološka vina brez žvepla pa v resnici ne morejo obstajati, saj ga prinese grozdje že iz vinograda. Avtohtone kvasovke ga med spontanim vrenjem proizvedejo celo več kot selekcioniranih, do 80 mg/l. Nižja vsebnost skupnega žvepla v vinih pa je v zadnjem obdobju mogoča predvsem zaradi večje čistoče in boljše opreme v kleteh. « Njegovo prvo macerirano vino pa je končalo pri kletarju: »Že pred 33 let, sem maceriral traminec in ga vsega popil sam. Z njim sem bil za tiste čase enostavno prezgoden.« Otto nadaljuje z razbijanji klišejev o eko pridelavi, saj je tudi razumevanje le-te postalo pogosto bližje filozofiji kot kmetovanju in dobremu gospodarjenju : «Delo na ekološki način ne pomeni, da je zato že samo po sebi vse super. Zelo dobro moram poznati strošek delovne sile, varstva rastlin, ceno steklenic, da ne posestvu ne delam z izgubo. Za steklenico računam med 11 do 12 evrov, kar ljubitelji vina brez teža tudi plačajo. Kupci iz Nemčije pa za ceno sploh ne vprašajo. Ko sem delal še na konvencionalni način, sem prodajal več vin v gostinstvu, sedaj pa prodam večino doma in po spletu. Je pa zato potrebno veliko več komunicirati s pivci, jih izobraževati, saj tudi v Avstriji ekoloških vin na začetku ni spremljal dober sloves. Tudi ekološka vina morajo biti brez napak,« pravi, ko predstavi sauvignon in muscaris letnika 2021. Obe vini odlikuje lepa lepe cvetlične- sadne note, višje kisline, srednje krepka struktura in v pookusu še mineralnost.

Ponudnik se mora znati umestiti sam

» Vsak turizem na podeželju si piše zgodbo sam, najpomembneje pa je, da se zna ponudnik sam pozicionirati na trgu,« so Ottove besede o filozofiji dela na vinotoču. » V preteklosti je imel tipičen gost na »Buschenschanku« pred sabo narezek in steklenico, kar se je v zadnjem času zelo spremenilo. Moja kmetija nima niti dobrega razgleda, prav tako ne vinogradov na zelo dobrih legah. Že od vsega začetka pa delam avtentično, pošteno, zadnjih 22 let na ekološki način in gostje mi zato zaupajo in se vračajo. V glavni sezoni je zato naporno, sedem nas komaj dohaja delo. Ob manj napornih vikendih pa delava dva. » Glavni in edini pridelek kmetije je vino, ki ga proda ob narezkih na lesenih krožnik, medtem ko hrano dokupi. Vedeti je namreč treba, da na avstrijski strani vinske ceste skorajda noben turistični ponudnik sam ne redi živali in prideluje zelenjave. Tudi Otto vso zelenjavo kupi, zadnjih 12 let pa je njegov vinotoč znan zlasti po veganskih narezkih in vinu.

Vinotoč Knaus je certificiran za veganske narezke od leta 2021 in velik gostov se vrača k njim prav zaradi njih.

V sezoni, ki traja od velike noči do oktobra, odprto pa je le v soboto in nedeljo, proda več kot 6000 narezkov, od tega tretjino konvencionalnih, tretjino vegetarijanskih in tretjino veganskih.

Za sedanjo količino pa bi moral pridelati sam izjemno veliko zelenjave, kar bi bilo izvedljivo le v tunelih, in zato bistveno dražje. Namesto tega vsak teden zelenjavo in to le sezonsko, dokupi. »Ker je vino rastlinski pridelek, že od vsega začetka v kleti zanj ne uporabljam sredstev z živalskimi beljakovinami. Veganski narezek pa sem certificiral pred 12 leti, v Avstriji je zato pristojna organizacija Vegane Gesellschaft Österreich, ki spada pod okrilje evropske organizacije. Certifikacija za majhne kmetije ni poceni, 30 centov po steklenici. Sedaj ima veganski certifikat na štajerski vinski cesti že več ponudnikov. Zanimivo pa je, da sem prvo leto prodal en sam veganski krožnik, med korono pa že več veganskih kot drugih narezkov. To mi je prineslo tudi popolnoma drugo skupino gostov, ki morda vina sploh ne pijejo ali pa jih zanimajo ekološka vina, ki so super zgodba zlasti za vegane. Ti so zelo radovedni gostje in veliko sprašujejo in če se z gostom ne boš pogovarjal, se lahko zgodi, da se nikoli več ne bodo vrnili. Danes je postalo namreč vse filozofija, tudi uživanje hrane in pijač. Gostje prihajajo na našo stran tudi iz Slovenije, iz Maribora in vse do Celja. »

20 kmetij, tudi Knaus na območju Lipnice, pa je vključenih tudi v naravni park južne Štajerske, njihovi izdelki in pridelki pa nosijo tudi oznako tega zaščitenega območja. » Vse gre v smer regionalizacije, zato delamo skupaj na projektih, ki jih sofinancira EU. Samo občina Lipnica prejme letno iz sredstev EU za kmetijstvo okrog 3 milijone evrov za projekte, ki so subvencionirani od 40 do 80 %. V preteklosti smo v več projektih Interreg sodelovali tudi s Slovenijo. Ker pa na drugi strani nimate naravnega parka, se sedaj na meji vse ustavi, čeprav smo ena regija. Zato bi si želel, da bi v prihodnje projektno ponovno več sodelovali", sklene Otto Knaus.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 30. Mar 2023 at 14:20

127 ogledov

11 zanimivosti o POTICI – slovenskem prazničnem pecivu

Thu, 30. Mar 2023 at 12:56

163 ogledov

Pridih praznikov
Zveza kulturnih društev Lendava je v svojih prostorih na Dvojki v Glavni ulici v ponedeljek odprla že 16. razstavo pod naslovom Pirhi, vino in velikonočni izdelki.Letošnja je sicer v nekoliko manjšem obsegu, kot so jo bili obiskovalci  vajeni doslej, a kljub temu ni nič manj zanimiva.  Tudi letos so v prvi vrsti na ogled pirhi, izdelani z različnih materialov in v različnih tehnikah, zajčke, ptičke, različne izdelke iz ličja, krep papirja, lesa, gline, ter še marsikaj drugega. Prispevalo jih 33 razstavljavcev od blizu in daleč, tudi iz Madžarske in Hrvaške. Razstavljajo društva, ustanove in posamezniki.Ob razstavljenih velikonočnih izdelkih so na stenskih panojih na ogled tudi vezenine z velikonočnimi in pomladanskimi motivi ter kvačkani prtički članic krožkov ročnih del iz devetih okoliških kulturnih društev. Svoj razstavni kotiček pa ima tudi Vrtec Lendava. Razstavo so popestrili člani Društvo zbirateljev Pomurja z zbirko znamk in razglednic na temo velike noči.Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava pa so pripravili razstavni kotiček s svojimi vini.Razstava je na ogled postavljena do petka, 31. marca. 

Wed, 29. Mar 2023 at 15:04

174 ogledov

Licitacija vrednejših gozdnih lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu
Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline je v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije že tradicionalno organizirala licitacijo vrednejših gozdnih lesnih sortimentov. Lastniki gozdov so na tokratno že 17. licitacijo v Slovenj Gradec pripeljali 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov. To je v zgodovini koroških licitacij največ doslej in zato so morali organizatorji zadnji trenutek iskati dodaten prostor. Površina, na kateri je bila razstavljena hlodovina, je merila okoli devet hektarjev. Večina lastnikov je bila iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in celo iz Madžarske.Ponudbe za les na licitaciji je oddalo 53 kupcev, kar je malo manj kot lani, od tega jih je bilo največ – 20 – iz Slovenije, sledili pa so kupci iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Češke in Švice. Manjkal pa je kitajski kupec. V nasprotju z lansko licitacijo tokrat ni bilo cenovnih rekordov. Najvišjo doseženo ceno za kubični meter je spet dosegel gorski javor rebraš, in sicer 14.960 evrov po kubičnem metru oz. nekaj manj kot 23.490 za hlod, kar je polovica manj kot lani. Tokrat je najdražji hlod prišel iz Bornovih gozdov, njegov kupec pa iz Italije. POGLEJTE KRATEK VIDEO PRISPEVEK O DOGODKUNad lepoto in kakovostjo hlodovine so bili v primerjavi z lanskoletno ponudbo nekoliko razočarani tudi kupci. Povprečna cena gorskega javorja je ostala ista kot lani (513 evra/m3). Sicer pa je bilo na dražbi največ hlodovine hrasta gradna (3646 m3), ki je dosegel povprečno ceno 402 evrov/m3 in najvišjo v znesku 2050 evrov/m3. Okrog 500 m3 doba pa je doseglo povprečno ceno 588 evrov/m3. Hrast se je letos prodajal po malenkost višji ceni kot lani. Dobro sta se prodala tudi macesen in smreka. Najdražja smreka je bila posekana na območju Golavabuke, občina Slovenj Gradec, in je dosegla ceno 1530 evrov/m3 oz. kot 9000 evrov za hlod.Največ lesa, več kot 1000 m3, je kupila furnirnica Wibeba iz Avstrije. Dobrih 1000 m3 lesa pa je bilo neprodanega in bo iskal morebitne kupce še v drugem krogu.VEČ HLODOVINE, MANJ ZADOVOLJSTVADan pred dnevom odprtih vrat je v naše uredništvo poklicala lastnica gozda iz Ljubljanske regije, ki se je letos prvič odločila za prodajo orehove hlodovine na licitaciji. Njen hlod v izmeri 0,85 m3 je dosegel ceno 213 evrov/m3 oz. 169 evrov. Po odbitju stroškov ji bo ostalo 134 evrov, kar je kar nekajkrat manj, kot je za hlodovino orehov doslej iztržila na domačem dvorišču. Razlogov, da je letos zadovoljstvo ponudnikov hlodovine (lastnikov lesa) manjše kot pretekla leta, najbrž ne gre iskati v tem, da tokrat ni bilo kitajskega kupca, temveč v ponujeni kakovosti hlodovine. Gotovo pa je k nižjim cenam pripomogla tudi količina in v mnogih primerih še vedno slaba krojenost ponujene hlodovine.Za primerjavo – pred dnevi je bila velika dražba tudi na severu Nemčije, kjer je bila ponujena identična količina hrasta (več kot 3000 m3) in je dosegel povprečno ceno malenkost pod 1000 evrov/m3. Na naši dražbi v Slovenj Gradcu pa skoraj pol manj. Tako visoko povprečje je bilo doseženo predvsem zato, ker je bila ponujena hlodovina izključno najvišje kakovosti – to je furnirske in 1. žagarske kakovosti. Najdražji hlod je tam dosegel ceno 3895 evrov/m3 in bil prodan za 19.475 evrov.Kljub temu pa so konec koncev lastniki ponujenega lesa vendarle lahko zadovoljni, saj so večinoma vendarle tudi po odbitku stroškov les še vedno za slovenske tržne razmere dobro prodali. Zadovoljni so lahko tudi organizatorji licitacije, ki pa jih žal pesti gordijski vozel iskanja ustreznega prostora za izvedbo licitacije.Ob rob več kot desetletju iskanja primerne lokacije za licitacijo in letošnjemu časovnemu zamiku zaradi vremenskih razlogov je Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline povedal: »Vseskozi poudarjamo, da moramo imeti utrjen prostor oz. utrjene poti. Ni treba, da je celoten prostor utrjen, samo poti bi morale biti za tovornjake utrjene, da bi lahko delali licitacijo v vsakem vremenu.«STROŠEK LICITACIJEPoleg stroška prevoza na mesto licitacije ima lastnik hloda še strošek licitacije, ki znaša 14 evrov/m3 za prodano ali za neprodano hlodovino. Če ponujeni hlod doseže ceno nad 400 evrov/m3, pa se obračuna 5 % od vrednosti.

Wed, 29. Mar 2023 at 15:02

151 ogledov

Luka Gjerek – OE Murska Sobota
Mladi, 27-letni lastnik gozda Luka Gjerek je bil že kot otrok zelo povezan z naravo in gozdom. Vedno, ko se je v gozdu podiralo, žagalo, zasajevalo, je želel biti poleg, ne samo v domačem gozdu, ampak tudi pri sosedih in znancih.Luka je po izobrazbi okoljevarstveni tehnik, srednjo šolo je zaključil kot zlati maturant ter nadalje-val s študijem ekonomije, ki ga je tudi uspešno zaključil.Leta 2017 je kupil svojo prvo gozdno parcelo v Veržeju, v velikosti 0,3 hektarja. Pretežno jesenovi sestoji v tem gozdu so bili močno poškodovani zaradi jesenovega ožiga, zato je pristopil k obnovi gozda s sadnjo. Nastal je mladi gozd z različnimi drevesnimi vrstami – črni topol, hrast dob, nekaj gorskega javorja pa tudi divje češnje.Danes ima Luka v lasti nekaj čez 15 hektarjev gozda. Večino teh obmurskih gozdov se nahaja na območju k. o. Veržej in k. o. Razkrižje, v območju Nature 2000. Svoj prosti čas z velikim veseljem nameni gozdu in delu v njem – spomladi je sadnja, poleti obžetev in odstranjevanje ovijalk, v je-senskem času zaščita dreves s premazi, v zimskem času pa izvaja sečnjo in pripravlja teren za nove sadike. Pri tem odlično sodeluje z revirnimi gozdarji. Opaža, da največjo težavo v njegovih gozdovih povzročata suša in pomanjkanje vode kot posledica podnebnih sprememb. Spopada pa se tudi s poškodbami v gozdu, ki so povzročene zaradi divjih svinj, srnjadi, jelenjadi in bobrov.Kot skrben lastnik se zaveda pomena pridobivanja in vzgoje kakovostnih sadik za obnovo gozdov, saj ima na Šafarskem, v občini Ljutomer, semenski sestoj belega topola, ki je bil v letu 2021 odobren s strani Gozdarskega inštituta Slovenije.Les, ki ga poseka, porabi za drva (za lastne potrebe), nekaj pa ga tudi proda. Zadnja leta se s svo-jimi lesnimi sortimenti udeležuje tudi licitacije vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu.Luka se z veseljem udeležuje izobraževanj, ki jih organizira Zavod za gozdove. Opravljen ima tečaj varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem. Kolikor mu dopušča čas – poleg službe in dela v gozdu –, rad izdeluje najrazličnejše stvari iz lesa. Votel hlod črnega topola nekomu pred-stavlja samo par polen drv, njemu pa unikaten izdelek.Zaposlen je v podjetju Lek Veterina, kjer skupaj z drugimi strokovnimi sodelavci sodeluje pri razvo-ju inovativnih prehranskih dodatkov, razvijajo pa tudi premaze za zaščito dreves pred divjadjo in drugimi škodljivci.Luka ima jasno vizijo, kako nadaljevati v smeri gozdarstva – nadgrajeval bo znanje, vlagal v opre-mo in v gozdove, saj je v deželi ob Muri dosti gozdov, ki so željni obnove. Prvoten cilj pa mu je ohranjati in vzdrževati svoje gozdove, ker, kot nam pove: »V življenju ni smisel, da dosegamo velike stvari, temveč je smisel, da delamo majhne stvari z veliko truda in ljubezni.«Zavod za gozdove Slovenije

Wed, 29. Mar 2023 at 14:57

143 ogledov

Cerkvenjak
V središču Cerkvenjaka, na ploščadi pri gasilskem domu, kjer ob Johanezovi kapeli raste potomka 450-letne modre kavčine iz Lenta v Mariboru, imenovana Johanezova trta, je v nedeljo, 12. marca 2023, potekala slovesna rez trte. Prireditev, ki jo je vodila Darinka Čobec, se je začela s kulturnim programom, v katerem so nastopali pevci Mešanega pevskega zbora Cerkvenjak, ki so ob spremljavi Marka Breznika na harmoniki zapeli nekaj vinskih pesmi, ter harmonikar Stanko Ilješa in učenci OŠ Cerkvenjak – Vitomarci.Udeležence prireditve je najprej pozdravil župan Marjan Žmavc. »Prihodnje leto bo naša trta, ki uspešno raste in bogato obrodi, praznovala že 20 let. Rez trte je pomembno opravilo, za kar poskrbi občinski viničar Damjan Breznik, ki skozi leto pridno skrbi za zdravje naše slovite trte. Za potomstvo trte pa s cepljenjem skrbi znameniti trsničar Simon Toplak iz Juršincev, ki nam vsako leto podari cepljenke, da jih društvo podarja prijateljem vinogradnikom. Potomka naše trte raste tudi na najbolj oddaljenem kraju, to je na Južnem Švedskem v Göteborgu.« Pozdrave udeležencem so namenili tudi predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Marko Breznik, aktualna vinska kraljica Patricija Peklar, predstavniki viteških redov in županov, ki so se udeležili prireditve ter prejeli v dar trsne cepljenke Johanezove trte. Johanezovo trto sta simbolično porezala vinska kraljica Patricija Peklar in občinski viničar Damjan Breznik. Prireditev so zaključili z druženjem, ob katerem je za pogostitev poskrbelo DKDŽ Cerkvenjak in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak.Ludvik Kramberger

Wed, 29. Mar 2023 at 14:53

150 ogledov

Orehek pri Materiji
Vaška skupnost Orehek pri Materiji je letos priredila že četrto tradicionalno ocenjevanje klobas in salam. Strokovna komisija je pod vodstvom Srečka Horvata iz sežanske kmetijske svetovalne službe ocenila 32 vzorcev, in sicer 27 klobas in pet salam. V vaškem domu v Orehku pri Materiji pa sta hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek in predstavnik vaške skupnosti Orehek Rok Vatovec na zaključni slovesnosti podelila priznanja ter še posebno čestitala zmagovalcema Robertu Miliču iz Skopega za najboljšo salamo in domačinu Jožetu Vatovcu za najboljšo klobaso.Nekateri starejši Brkini, ki se spominjajo okusa dima, na rahlo odimijo klobase za kratek čas (največ dva dni), da rahlo, lepo in prijetno dišijo po dimu. Lanski december in letošnji januar sta bila neugodna za sušenje, saj je bilo veliko dežja in vlage ter ni bilo nizkih temperatur, da bi ohlajale meso. Brkini skrbijo za bolj mesnate klobase z ne preveč slanine – špeha. Odberejo pa trdo hrbtno slanino, klobase pa najmanj mesec dni sušijo in zorijo. Domačini so pri rabi soli zadnje čase bolj skromni, da klobase niso preslane, kar daje dodatno vrednost. Tako posušene klobase vakuumsko pakirajo in shranijo v hišne gospodinjske hladilnike na temperaturi 4 do 6 stopinj Celzija. Klobase uporabijo za lastne potrebe, z njimi pa razveselijo tudi prijatelje in sosede. Med udeleženci ocenjevanja sta bila tudi najboljši lastnik gozdov sežanskega območja Vladimir Cetin z Mrš, ki je pred kratkim v Radljah ob Dravi prejel plaketo Zavoda za gozdove Slovenije, na ocenjevanju klobas v Orehku pa zlato priznanje, in Dejan Stevanovski iz Dutovelj, kjer je v domačem kraju gonilna sila pri organizaciji tradicionalnega dneva krodeginov.Ob degustaciji in pokušini vzorcev salam in klobas je z dobro kapljico postregel Peter Marc iz Fortunatovega hrama s Planine pri Ajdovščini. Peter pripada že peti generaciji sadjarsko-vinogradniške kmetije, na kateri imajo klet iz leta 1871. Ker so se s kmetijstvom ukvarjale kar štiri generacije z imenom Fortunat, so klet poimenovali Fortunatov hram, čeprav je njihov priimek Marc. V njihovih vinogradih je zasajenih kar 20 tisoč trsov, v sadovnjaku imajo 2300 marelic, v okviru dopolnilne dejavnosti pa redijo 20 tisoč piščancev za Perutnino Pivka. Imajo tudi nasad s 125 drevesi oljk. Odlične sire pa je v pokušino dala Kmetija Korošec iz Socerba, kjer je Morena Korošec nosilka dopolnilne dejavnosti. Na kmetiji goste sprejmejo z odprtimi rokami in jih razvajajo s siri iz kravjega mleka. Njihove živali največ časa preživijo na paši in svežem zraku, zato so tudi njihovi siri kakovostni. Za prijetno vzdušje sta poskrbela domača harmonikarja Matic Korošec in Vid Vatovec.Olga Knez
Teme
tolerantne.vinske.trte

Zadnji komentarji

Prijatelji

Kmetijski OglasnikKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASAlenka NagličMOJ MALI SVETKlara Lovenjak KMEČKI GLASBranko GaberFlexo EcoKMEČKI  GLASTrenutek .Darja Zemljič  KMEČKI GLASGeza GrabarBarbara Remec KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASKMEČKI GLAS Franc Fortuna

NAJBOLJ OBISKANO

Veganski narezki in vina privabili nove goste