Zagotavljanje cenovno dostopnih gnojil

21 februarja, 2023
0
0

Evropski parlament poziva Komisijo, naj zagotovi oskrbo z gnojili, sprejme ukrepe za znižanje cen in poveča strateško avtonomijo EU na področju gnojil. Po invaziji na Ukrajino 24. februarja 2022 so se cene gnojil in energije močno zvišale, kar je vplivalo na stroške hrane.

Cene dušikovih gnojil so se septembra 2022 povečale za 149 %, največji proizvajalci gnojil pa so zabeležili rekordne dobičke.

V resoluciji, ki je bila potrjena v četrtek, poslanci pozivajo k dolgoročni strategiji EU za gnojila in dolgoročni strategiji EU za hranila v tleh do junija 2023. Obenem opozarjajo, da ruski plin, ki se uporablja pri proizvodnji gnojil, prispeva k financiranju vojne v Ukrajini, zato pozivajo, da se čim prej dodelijo zadostna sredstva za odpravo odvisnosti od tega plina. Poslanci Evropskega parlamenta tudi priznavajo, da samozadostnost glede mineralnih gnojil v srednjeročnem obdobju ni realna in da surovine, ki se uporabljajo za proizvodnjo gnojil, pogosto prihajajo iz avtokratskih režimov. EU ne sme nadomestiti ene odvisnosti z drugo in mora povečati svojo strateško avtonomijo na področju gnojil. Kot kratkoročni ukrep za povečanje razpoložljivosti gnojil za kmete in stabilizacijo cen poslanci EP predlagajo, da se del kmetijskega proračuna za leto 2023 uporabi za takojšnjo pomoč kmetom in podaljša začasna opustitev uvoznih dajatev za vsa mineralna gnojila, razen za tista, ki prihajajo iz Rusije in Belorusije. Komisijo tudi pozivajo, naj preuči mehanizem skupnega nakupa gnojil na ravni EU in možnosti za zmanjšanje ozkih grl na trgu gnojil. Dolgoročno poslanci priporočajo pospešitev procesa razogljičenja in uporabo hranil brez fosilnih goriv in recikliranih hranil za proizvodnjo gnojil.