Državni eko teror se nadaljuje

13 februarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

»Državni eko teror pa zato, ker se zgodba dogaja že vse od časa vlade premierja Mira Cerarja in ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, pod vodstvom katerih je Agencija RS za okolje podala izjavo, da za projekt kanalizacijskega kanala C0 ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje,« je danes na protestu proti gradnji kanala C0 v Šentvidu, povedal Brane Grad. Le-ta je eden od več kot sto lastnikov in solastnikov travnikov, njiv in gozdov, ki so proti načrtovani gradnji povezovalnega kanala C0 na območju med Brodom do mostu čez Savo na Ježici.

Kmetje, ki se neutrudno borijo za čisto pitno vodo vseh Ljubljančanov.

»V zgodbo so nadalje vpleteni vsi nadaljnji predsedniki vlad in ministri za okolje in prostor, predsedniki strank se sprenevedajo in molčijo, njihov molk pa je zelo zgovoren. Ker ljubljanski mestni svet o tej problematiki ne razpravlja, se je dialog že preselil v Bruselj. Prejšnji teden se je zato Evropska komisija že soočila z vprašanjem: ‘Kako je mogoče z evropskim denarjem, na vodonosniku Ljubljanskega polja, graditi kanalizacijski kanal?’ Za zdaj iz Bruslja nanj še ni odgovora, vendar ga v kratkem pričakujemo,« pove Grad.

Brane Grad

Pove tudi, da lastniki kmetijskih zemljišč iz območja Ježice, Savelj in Kleč, preko KGZS vzpostavljajo termin za sestanek pri ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu, kjer bodo zahtevali takojšnjo zaustavitev del, dokler investitor ne izpolnili vseh evropskih pogojev določenih za tovrstne projekte – med drugim tudi presojo vplivov na okolje.

Na prejšnji lokaciji gradnje kanala – Ježici, so kmetje gradbince uspešno začasno zaustavili, zdaj pa se aktivno trudijo z blokado del na zahodnem delu vodovarstvenega območja pri Šentvidu.

S traktorjem so kmetje blokirali izvajalce del in upočasnili gradnjo kanala C0.