Vreme Naročite se
Vinom dajo čas, da se razvijejo
Vinogradniško-vinarsko posestvo Tement, Zieregg, avstrijska Štajerska
Darja Zemljič KMEČKI GLAS
Vinogradništvo

Četrtek, 9. februar 2023 ob 08:50

Odpri galerijo

Manfred, Armin in Stefan Tement

Ime vinarske hiše Tement na najbolj južni strani avstrijske Štajerske vinske ceste, na meji s Slovenijo, je poneslo ime avstrijskega sauvignona daleč v svet, do Japonske in Rusije. Hkrati je le-to s 100 hektarji vinogradov, pri čemer je 20 hektarjev na slovenski strani, eno večjih posestev z biodinamično pridelavo, od leta 2022 s certifikatom Demeter. Manfred Tement je začel z enim samim hektarjem in do leta 2005, ko je posestvo prevzel sin Armin, ki gospodari skupaj z bratom Stefanom, trte posadil na 50 hektarjih. Rast posestva v resnega tržnega igralca pa se je začela z vinarskimi hišami, povezanimi v združenju Steirische Terroir und Klassikweingüter – STK – iz srede 80. let, ki uspešno deluje še danes. V njem so poleg hiše Tement še Gross, Polz, Lackner Tinnacher, Sattler, Winkler – Hermaden, Maitz, Erwin Sabathi, Hannes Sabathi, Neumeister, Frauwallner in Wohlhmut.

 Vinarska hiša Tement na leto pridela 0,5 milijona litrov vin, ki ga 60 % prodajo na avstrijskem trgu, v gostinstvu in vinotekah ter 40 % v izvozu. Prvi izvozni trg je Nemčija in ostale države Beneluksa, Irska, Japonska, Rusija. Na dvorišču prodajo 15 % in prek spleta 5 % vin. Tudi iz Ciringe 80 % izvozijo. Posestvo je registrirano kot kmetija Gmbh, klet z zmogljivostjo za en milijon litrov vina so zgradili leta 1998. Na posestvu imajo 50 zaposlenih iz različnih držav, celo iz Čila, vendar predstavljajo 80 % zaposlenih Slovenci. Poleg vinogradništva imajo še izjemno uspešno turistično dejavnost, združeno pod imenom Winzerai, v katero so povezali v sodobne apartmaje preurejene stare viničarske objekte, šest na avstrijski in 14 na slovenski strani meje. V njih so uredili 40 sob po najvišjih standardih, na leto ustvarijo v njih med 8000 do 10.000 nočitev.

 

»Združenje STK, ki je preraslo iz prijateljstva med vinarji, se je začelo z nakupom skupne polnilne linije in je povezalo generacijo mojega očeta, sedaj pa ga nadgrajuje že druga generacija,« predstavi Armin Tement. Ker ima vsako posestvo drugačne interese in kletari različno, je bilo treba namreč najti skupna pravila. Skupaj so izboljšali kakovost in oblikovali standarde kakovosti vin kot klasifikacijo STK. Na vrhu so t. i. Ried vina iz enega vinograda, ki imajo na vrhu piramide še dve višji kakovosti – velike in prvovrstne lege. Pod njimi so krajevna (Ortsweine) in za njim regionalna (Gebietsweine) vina.

 STK klasifikacija leg

Skupina je v devetdesetih letih uveljavila izraz »Steirische Klassik« za sveža in sadna vina in izpostavila sauvignon kot vodilno sorto štajerskega vinorodnega okoliša ter uveljavila izraz »lagenwein«. Leta 2007 je združenje STK objavilo prvo klasifikacijo štajerskih leg. Določena so bila merila za »Erste Lagen« (vrhunske lege) in »Große Lagen (velike lege) STK. Za velika vina iz ene lege morajo biti trte stare najmanj 15 let, donos le 4500 litrov po hektarju in stekleničeno po 18 mesecih zorenja. Vina iz prvovrstnih STK leg so lahko le iz najmanj dvanajst let starih trt, donos 4500 l/ha. Vina morajo imeti potencial za najmanj pet let staranja, stekleničena pa so lahko naslednji september po trgatvi. Krajevna vina so lahko le iz tradicionalnih štajerskih sort in stekleničena 1. maja po trgatvi.

 

Cilj klasifikacij leg so vrhunska terroirska vina

»V STK je odločilo mnenje, da morajo biti lege omejene, ker smo imeli na Štajerskem vedno velike lege, in zato vino iz celotne ni bilo vrhunsko. Tako je nastal ta sistem leg, ki daje poudarek terroirskim vinom. Ta sistem je za nas tako sedaj samoumeven, za vinogradnike pa je bil dober, ker so se v sistemu zlahka učili od drugega in tako hitreje napredovali. Že takrat pa smo videli, da je zelo težko poenotiti slog vina različnih vinarjev. Vinogradniki pa lahko v Avstriji prek regionalnega medprofesionalnega komiteja v vsakem vinorodnem območju zelo dobro reguliramo svoje potrebe. Le-ta prenese naše interese na nacionalni komite, od koder gre na vlado in ta pobude uzakoni. Danes je vloga združenja predvsem skupna promocija vin, vsako leto se predstavimo na okvirno petih dogodkih, na svetovnih sejmih in doma, kar počnemo izključno s svojimi sredstvi,« predstavi namen povezave Armin.

Pred 20 leti se je temu sistemu pridružil in bil izgrajen v vseh regijah še državni tripiramidalni DAC sistem  (Districtus Austriae Controllatus), ki opredeljuje regionalna (Gebietswein), krajevna vina (Ortswein) in vino iz enega vinograda (Riedenwein). Vsaka raven ima posebna pravila na vseh ravneh, grozdje mora biti trgano izključno ročno. Regionalna vina se osredotočajo na tradicionalne sorte grozdja, krajevna vina ne smejo imeti okusa po lesu, za vina najvišje kategorije, ki so le iz enega vinograda, pa je prepovedano dosladkanje.

»Ta sistem je bil za štajerska vina nekaj najboljšega v zadnjih 20 letih, saj sedaj vsak vinar ve, da regionalnih vin ne sme polniti pred marcem, krajevnih pa ne pred majem in vin iz enega vinograda ne pred septembrom. V STK so pravila še strožja, kar lahko vinarjem v letih, ko jim vina primanjkuje, povzroča tudi težave. Ne glede na povpraševanje vina pred določenim rokom ne smejo polniti za trg. Cilj obeh sistemov pa je vrhunsko vino, a to je dolgotrajen proces. DAC je prvi korak, da so lege omejene, vendar pa bo kategorizacija potekala še kar nekaj časa,« pojasnjuje Armin in predstavi bistvo težav na primeru njihove lege Zieregg.

»Na našem posestvu  je okrog 30 % leg najvišje, Ried kategorije, Zieregg je najboljša, a vrhunski je le del. Prav zato imamo Ried Zieregg, ki je le južni del te lege. Podobno je na naši 20-hektarski legi Ciringa v Sloveniji, v kateri vidimo prav tako velik potencial.Ker pa je del vinogradov obrnjen na zahod, del na vzhod in del na jug, pa tudi tla in posledično vina so različna, bi bilo treba ločiti to lego na npr. Ciringa, 1, 2 ali jo poimenovati kako drugače. V Sloveniji še imate možnost, da stvari uredite na pravi način, ker lege še niso klasificirane, čeprav je to lahko le dolgoročni proces na osnovi znanstvene klasifikacije tal,« se strinja Armin Tement.

 Preusmeritev v biodinamiko je velika odgovornost

Pri sosedih je v zadnjem desetletju postala ekološka pridelava obvezna smer za ambiciozne pridelovalce tako v vinogradih kot na trgu. To med drugim potrjuje podatek, da je od dvanajstih vinarjev v združenju STK že polovica površin v ekološki, pri dveh pa v biodinamični pridelavi, med slednjimi je tudi naš sogovornik.

»Na Štajerskem so zmeraj kmetovali dokaj ekološko, a se je z napredkom (mehanizacijo, sistemiki) donos grozdja povečal, ne pa kakovost vin, s čimer oče ni bil zadovoljen. Vina so bila le sintetično ogledalo rastlin, saj sem med analizo v njih našel ostanke do 20 pesticidov. Posestvo sem prevzel že leta 2005 z 19 leti in po končani srednji šoli z veliko entuziazma želel hkrati preusmeriti v ekološko pridelavo celotno posestvo.

Vendar so me izkušenejši starši pri tem ustavili z razlogom – ker predstavlja preusmeritev v eko veliko tveganje z vidika izgube pridelka, preživetja 50 zaposlenih in celotnega posestva, saj stane obdelava hektarja povprečno 15.000 evrov na leto. Tako smo se odločili za preusmeritev najprej 10 hektarjev. Glavni cilj je bil, da v tla tudi vračamo, ne le jemljemo, in jih ohranimo za naslednje generacije. Kljub pomoči svetovalcev in načrtu škropljenja so bili rezultati sprva katastrofalni – nizek pridelek in kakovost vin. Ustrezen način pridelave smo zato morali najti sami in preusmeritev je trajala desetletje, vse do leta 2015.«

Leta 2008 in 2009 so začeli s prvimi koraki v biodinamično kmetovanje (BD) in uvedli nove ukrepe. Iz izkušenj Armin doda, da ta sistem deluje le, če deluje naravni krogotok v vinogradih in tleh. Začeli so s ciljnim dodajanjem komposta, ki ga selektivno uporabijo na vseh površinah 300 kubičnih metrov letno.  Humus ustvarjajo tako, da dvakrat na leto, maja in avgusta, povaljajo v medvrstnem prostoru v vinogradih posejane metuljnice, dodatno ga priravijo še iz tropin in lesne biomase iz svojega gozda. Boljša kot je  lega, prej so imeli na njej uspeh. Hkrati so začeli s spremembami v kleti: leta 2005 s spontanimi fermentacijami, prenehanjem filtriranja vin pred stekleničenjem, dodajo pa jim 30 mg/l žvepla. Skupno žveplo je povprečno med 40 in 60 mg/l. Del vin macerirajo, predvsem pa jim dajo čas, da se razvijajo sama in zorijo več let.

V kleti več kot 300 različnih vin

Prehod pa je povezan tudi s trgom in kupci, tega ni mogoče spremeniti čez noč. »Treba je bodisi izobraziti obstoječe kupce bodisi pridobiti nove. Mi smo storili oboje,« doda Armin, ki ima zapleten sistem dela v leti. V njej zorijo trije zadnji letniki v več kot 300 lesenih sodih iz štajerskega in slavonskega hrasta, veliki od 1000 do 4000 litrov.

Vsako parcelo kletarijo posebej, kar pomeni, da je v kleti sedaj 300 vrst različnih vin. Na slovenski strani, na Ciringi, imajo kar 26 različnih parcel, in vina le-teh ločijo, kar je prednost, ker lahko hitreje zadostijo strankam. Po drugi strani pa je z njimi veliko več dela tako v kleti kot na trgu, s pivci, da jim razlike in lastnosti vin pojasnijo.

Vina šestih sort (savuignon, beli pinot, rumeni muškat, chardonnay, laški rizling, zweigelt in cabernet sauvignon) gredo na trg kar pod 50 etiketami, tudi glede na velikost steklenic. Od tega je 15 etiket sauvignona, količinsko največ pod etiketo Kalk und Kreide (izhodiščna cena 15 evrov), s slovenske strani meje pa pod etiketo Fosilni breg.

»V Avstriji je bilo na začetku težko prodajati ekološka vina, na mednarodnih trgih pa je v kategoriji med 7 in 10 evrov za steklenico ekološko vino že standard, BD pa še vedno prednost, zlasti v sosednji Nemčiji, kjer je ta niša sicer majhna, a dovolj velika. Možnosti prodaje pa se povečujejo v Skandinaviji in ZDA,« sklene Armin Tement. Vin na ocenjevanja ne dajejo, so pa prejeli najvišje ocene – 95 točk po Parkerju, v oceno jih dajejo nemški reviji Falstaff, Jancins Robinson in drugim vinskim avtoritetam.

Njihovi sauvignoni so predvsem znani po bogati strukturi in ne le aromatiki, saj zorijo povprečno do tri leta. Strukturo jim poleg bogatega grozdja doda lesena posoda, kljub temu pa so s povprečno stopnjo alkohola še vedno harmonični, s prijetno svežino in mineralnostjo.

 

L

 

 

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 30. Mar 2023 at 14:20

127 ogledov

11 zanimivosti o POTICI – slovenskem prazničnem pecivu

Thu, 30. Mar 2023 at 12:56

163 ogledov

Pridih praznikov
Zveza kulturnih društev Lendava je v svojih prostorih na Dvojki v Glavni ulici v ponedeljek odprla že 16. razstavo pod naslovom Pirhi, vino in velikonočni izdelki.Letošnja je sicer v nekoliko manjšem obsegu, kot so jo bili obiskovalci  vajeni doslej, a kljub temu ni nič manj zanimiva.  Tudi letos so v prvi vrsti na ogled pirhi, izdelani z različnih materialov in v različnih tehnikah, zajčke, ptičke, različne izdelke iz ličja, krep papirja, lesa, gline, ter še marsikaj drugega. Prispevalo jih 33 razstavljavcev od blizu in daleč, tudi iz Madžarske in Hrvaške. Razstavljajo društva, ustanove in posamezniki.Ob razstavljenih velikonočnih izdelkih so na stenskih panojih na ogled tudi vezenine z velikonočnimi in pomladanskimi motivi ter kvačkani prtički članic krožkov ročnih del iz devetih okoliških kulturnih društev. Svoj razstavni kotiček pa ima tudi Vrtec Lendava. Razstavo so popestrili člani Društvo zbirateljev Pomurja z zbirko znamk in razglednic na temo velike noči.Vinogradniki iz vinogradniških društev Čentiba in Lendava pa so pripravili razstavni kotiček s svojimi vini.Razstava je na ogled postavljena do petka, 31. marca. 

Wed, 29. Mar 2023 at 15:04

174 ogledov

Licitacija vrednejših gozdnih lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu
Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline je v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije že tradicionalno organizirala licitacijo vrednejših gozdnih lesnih sortimentov. Lastniki gozdov so na tokratno že 17. licitacijo v Slovenj Gradec pripeljali 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov. To je v zgodovini koroških licitacij največ doslej in zato so morali organizatorji zadnji trenutek iskati dodaten prostor. Površina, na kateri je bila razstavljena hlodovina, je merila okoli devet hektarjev. Večina lastnikov je bila iz Slovenije, nekaj pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in celo iz Madžarske.Ponudbe za les na licitaciji je oddalo 53 kupcev, kar je malo manj kot lani, od tega jih je bilo največ – 20 – iz Slovenije, sledili pa so kupci iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Češke in Švice. Manjkal pa je kitajski kupec. V nasprotju z lansko licitacijo tokrat ni bilo cenovnih rekordov. Najvišjo doseženo ceno za kubični meter je spet dosegel gorski javor rebraš, in sicer 14.960 evrov po kubičnem metru oz. nekaj manj kot 23.490 za hlod, kar je polovica manj kot lani. Tokrat je najdražji hlod prišel iz Bornovih gozdov, njegov kupec pa iz Italije. POGLEJTE KRATEK VIDEO PRISPEVEK O DOGODKUNad lepoto in kakovostjo hlodovine so bili v primerjavi z lanskoletno ponudbo nekoliko razočarani tudi kupci. Povprečna cena gorskega javorja je ostala ista kot lani (513 evra/m3). Sicer pa je bilo na dražbi največ hlodovine hrasta gradna (3646 m3), ki je dosegel povprečno ceno 402 evrov/m3 in najvišjo v znesku 2050 evrov/m3. Okrog 500 m3 doba pa je doseglo povprečno ceno 588 evrov/m3. Hrast se je letos prodajal po malenkost višji ceni kot lani. Dobro sta se prodala tudi macesen in smreka. Najdražja smreka je bila posekana na območju Golavabuke, občina Slovenj Gradec, in je dosegla ceno 1530 evrov/m3 oz. kot 9000 evrov za hlod.Največ lesa, več kot 1000 m3, je kupila furnirnica Wibeba iz Avstrije. Dobrih 1000 m3 lesa pa je bilo neprodanega in bo iskal morebitne kupce še v drugem krogu.VEČ HLODOVINE, MANJ ZADOVOLJSTVADan pred dnevom odprtih vrat je v naše uredništvo poklicala lastnica gozda iz Ljubljanske regije, ki se je letos prvič odločila za prodajo orehove hlodovine na licitaciji. Njen hlod v izmeri 0,85 m3 je dosegel ceno 213 evrov/m3 oz. 169 evrov. Po odbitju stroškov ji bo ostalo 134 evrov, kar je kar nekajkrat manj, kot je za hlodovino orehov doslej iztržila na domačem dvorišču. Razlogov, da je letos zadovoljstvo ponudnikov hlodovine (lastnikov lesa) manjše kot pretekla leta, najbrž ne gre iskati v tem, da tokrat ni bilo kitajskega kupca, temveč v ponujeni kakovosti hlodovine. Gotovo pa je k nižjim cenam pripomogla tudi količina in v mnogih primerih še vedno slaba krojenost ponujene hlodovine.Za primerjavo – pred dnevi je bila velika dražba tudi na severu Nemčije, kjer je bila ponujena identična količina hrasta (več kot 3000 m3) in je dosegel povprečno ceno malenkost pod 1000 evrov/m3. Na naši dražbi v Slovenj Gradcu pa skoraj pol manj. Tako visoko povprečje je bilo doseženo predvsem zato, ker je bila ponujena hlodovina izključno najvišje kakovosti – to je furnirske in 1. žagarske kakovosti. Najdražji hlod je tam dosegel ceno 3895 evrov/m3 in bil prodan za 19.475 evrov.Kljub temu pa so konec koncev lastniki ponujenega lesa vendarle lahko zadovoljni, saj so večinoma vendarle tudi po odbitku stroškov les še vedno za slovenske tržne razmere dobro prodali. Zadovoljni so lahko tudi organizatorji licitacije, ki pa jih žal pesti gordijski vozel iskanja ustreznega prostora za izvedbo licitacije.Ob rob več kot desetletju iskanja primerne lokacije za licitacijo in letošnjemu časovnemu zamiku zaradi vremenskih razlogov je Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline povedal: »Vseskozi poudarjamo, da moramo imeti utrjen prostor oz. utrjene poti. Ni treba, da je celoten prostor utrjen, samo poti bi morale biti za tovornjake utrjene, da bi lahko delali licitacijo v vsakem vremenu.«STROŠEK LICITACIJEPoleg stroška prevoza na mesto licitacije ima lastnik hloda še strošek licitacije, ki znaša 14 evrov/m3 za prodano ali za neprodano hlodovino. Če ponujeni hlod doseže ceno nad 400 evrov/m3, pa se obračuna 5 % od vrednosti.

Wed, 29. Mar 2023 at 15:02

151 ogledov

Luka Gjerek – OE Murska Sobota
Mladi, 27-letni lastnik gozda Luka Gjerek je bil že kot otrok zelo povezan z naravo in gozdom. Vedno, ko se je v gozdu podiralo, žagalo, zasajevalo, je želel biti poleg, ne samo v domačem gozdu, ampak tudi pri sosedih in znancih.Luka je po izobrazbi okoljevarstveni tehnik, srednjo šolo je zaključil kot zlati maturant ter nadalje-val s študijem ekonomije, ki ga je tudi uspešno zaključil.Leta 2017 je kupil svojo prvo gozdno parcelo v Veržeju, v velikosti 0,3 hektarja. Pretežno jesenovi sestoji v tem gozdu so bili močno poškodovani zaradi jesenovega ožiga, zato je pristopil k obnovi gozda s sadnjo. Nastal je mladi gozd z različnimi drevesnimi vrstami – črni topol, hrast dob, nekaj gorskega javorja pa tudi divje češnje.Danes ima Luka v lasti nekaj čez 15 hektarjev gozda. Večino teh obmurskih gozdov se nahaja na območju k. o. Veržej in k. o. Razkrižje, v območju Nature 2000. Svoj prosti čas z velikim veseljem nameni gozdu in delu v njem – spomladi je sadnja, poleti obžetev in odstranjevanje ovijalk, v je-senskem času zaščita dreves s premazi, v zimskem času pa izvaja sečnjo in pripravlja teren za nove sadike. Pri tem odlično sodeluje z revirnimi gozdarji. Opaža, da največjo težavo v njegovih gozdovih povzročata suša in pomanjkanje vode kot posledica podnebnih sprememb. Spopada pa se tudi s poškodbami v gozdu, ki so povzročene zaradi divjih svinj, srnjadi, jelenjadi in bobrov.Kot skrben lastnik se zaveda pomena pridobivanja in vzgoje kakovostnih sadik za obnovo gozdov, saj ima na Šafarskem, v občini Ljutomer, semenski sestoj belega topola, ki je bil v letu 2021 odobren s strani Gozdarskega inštituta Slovenije.Les, ki ga poseka, porabi za drva (za lastne potrebe), nekaj pa ga tudi proda. Zadnja leta se s svo-jimi lesnimi sortimenti udeležuje tudi licitacije vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu.Luka se z veseljem udeležuje izobraževanj, ki jih organizira Zavod za gozdove. Opravljen ima tečaj varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem. Kolikor mu dopušča čas – poleg službe in dela v gozdu –, rad izdeluje najrazličnejše stvari iz lesa. Votel hlod črnega topola nekomu pred-stavlja samo par polen drv, njemu pa unikaten izdelek.Zaposlen je v podjetju Lek Veterina, kjer skupaj z drugimi strokovnimi sodelavci sodeluje pri razvo-ju inovativnih prehranskih dodatkov, razvijajo pa tudi premaze za zaščito dreves pred divjadjo in drugimi škodljivci.Luka ima jasno vizijo, kako nadaljevati v smeri gozdarstva – nadgrajeval bo znanje, vlagal v opre-mo in v gozdove, saj je v deželi ob Muri dosti gozdov, ki so željni obnove. Prvoten cilj pa mu je ohranjati in vzdrževati svoje gozdove, ker, kot nam pove: »V življenju ni smisel, da dosegamo velike stvari, temveč je smisel, da delamo majhne stvari z veliko truda in ljubezni.«Zavod za gozdove Slovenije

Wed, 29. Mar 2023 at 14:57

143 ogledov

Cerkvenjak
V središču Cerkvenjaka, na ploščadi pri gasilskem domu, kjer ob Johanezovi kapeli raste potomka 450-letne modre kavčine iz Lenta v Mariboru, imenovana Johanezova trta, je v nedeljo, 12. marca 2023, potekala slovesna rez trte. Prireditev, ki jo je vodila Darinka Čobec, se je začela s kulturnim programom, v katerem so nastopali pevci Mešanega pevskega zbora Cerkvenjak, ki so ob spremljavi Marka Breznika na harmoniki zapeli nekaj vinskih pesmi, ter harmonikar Stanko Ilješa in učenci OŠ Cerkvenjak – Vitomarci.Udeležence prireditve je najprej pozdravil župan Marjan Žmavc. »Prihodnje leto bo naša trta, ki uspešno raste in bogato obrodi, praznovala že 20 let. Rez trte je pomembno opravilo, za kar poskrbi občinski viničar Damjan Breznik, ki skozi leto pridno skrbi za zdravje naše slovite trte. Za potomstvo trte pa s cepljenjem skrbi znameniti trsničar Simon Toplak iz Juršincev, ki nam vsako leto podari cepljenke, da jih društvo podarja prijateljem vinogradnikom. Potomka naše trte raste tudi na najbolj oddaljenem kraju, to je na Južnem Švedskem v Göteborgu.« Pozdrave udeležencem so namenili tudi predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Marko Breznik, aktualna vinska kraljica Patricija Peklar, predstavniki viteških redov in županov, ki so se udeležili prireditve ter prejeli v dar trsne cepljenke Johanezove trte. Johanezovo trto sta simbolično porezala vinska kraljica Patricija Peklar in občinski viničar Damjan Breznik. Prireditev so zaključili z druženjem, ob katerem je za pogostitev poskrbelo DKDŽ Cerkvenjak in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak.Ludvik Kramberger

Wed, 29. Mar 2023 at 14:53

150 ogledov

Orehek pri Materiji
Vaška skupnost Orehek pri Materiji je letos priredila že četrto tradicionalno ocenjevanje klobas in salam. Strokovna komisija je pod vodstvom Srečka Horvata iz sežanske kmetijske svetovalne službe ocenila 32 vzorcev, in sicer 27 klobas in pet salam. V vaškem domu v Orehku pri Materiji pa sta hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek in predstavnik vaške skupnosti Orehek Rok Vatovec na zaključni slovesnosti podelila priznanja ter še posebno čestitala zmagovalcema Robertu Miliču iz Skopega za najboljšo salamo in domačinu Jožetu Vatovcu za najboljšo klobaso.Nekateri starejši Brkini, ki se spominjajo okusa dima, na rahlo odimijo klobase za kratek čas (največ dva dni), da rahlo, lepo in prijetno dišijo po dimu. Lanski december in letošnji januar sta bila neugodna za sušenje, saj je bilo veliko dežja in vlage ter ni bilo nizkih temperatur, da bi ohlajale meso. Brkini skrbijo za bolj mesnate klobase z ne preveč slanine – špeha. Odberejo pa trdo hrbtno slanino, klobase pa najmanj mesec dni sušijo in zorijo. Domačini so pri rabi soli zadnje čase bolj skromni, da klobase niso preslane, kar daje dodatno vrednost. Tako posušene klobase vakuumsko pakirajo in shranijo v hišne gospodinjske hladilnike na temperaturi 4 do 6 stopinj Celzija. Klobase uporabijo za lastne potrebe, z njimi pa razveselijo tudi prijatelje in sosede. Med udeleženci ocenjevanja sta bila tudi najboljši lastnik gozdov sežanskega območja Vladimir Cetin z Mrš, ki je pred kratkim v Radljah ob Dravi prejel plaketo Zavoda za gozdove Slovenije, na ocenjevanju klobas v Orehku pa zlato priznanje, in Dejan Stevanovski iz Dutovelj, kjer je v domačem kraju gonilna sila pri organizaciji tradicionalnega dneva krodeginov.Ob degustaciji in pokušini vzorcev salam in klobas je z dobro kapljico postregel Peter Marc iz Fortunatovega hrama s Planine pri Ajdovščini. Peter pripada že peti generaciji sadjarsko-vinogradniške kmetije, na kateri imajo klet iz leta 1871. Ker so se s kmetijstvom ukvarjale kar štiri generacije z imenom Fortunat, so klet poimenovali Fortunatov hram, čeprav je njihov priimek Marc. V njihovih vinogradih je zasajenih kar 20 tisoč trsov, v sadovnjaku imajo 2300 marelic, v okviru dopolnilne dejavnosti pa redijo 20 tisoč piščancev za Perutnino Pivka. Imajo tudi nasad s 125 drevesi oljk. Odlične sire pa je v pokušino dala Kmetija Korošec iz Socerba, kjer je Morena Korošec nosilka dopolnilne dejavnosti. Na kmetiji goste sprejmejo z odprtimi rokami in jih razvajajo s siri iz kravjega mleka. Njihove živali največ časa preživijo na paši in svežem zraku, zato so tudi njihovi siri kakovostni. Za prijetno vzdušje sta poskrbela domača harmonikarja Matic Korošec in Vid Vatovec.Olga Knez
Teme
vinarji vinogradništvo ekološka.pridelava

Zadnji komentarji

Prijatelji

Kmetijski OglasnikKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASAlenka NagličMOJ MALI SVETKlara Lovenjak KMEČKI GLASBranko GaberFlexo EcoKMEČKI  GLASTrenutek .Darja Zemljič  KMEČKI GLASGeza GrabarBarbara Remec KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASKMEČKI GLAS Franc Fortuna

NAJBOLJ OBISKANO

Vinom dajo čas, da se razvijejo