Zakaj Slovenija podpira varovanje volkov?

3 februarja, 2023
0
0

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Sindikat kmetov Slovenije in Zadružna zveza Slovenije z zaskrbljenostjo spremljajo poziv k ohranitvi zaščite volka, ki ga je 12 ministrov EU, med njimi je tudi Slovenija, naslovilo na Evropsko komisijo. Menijo, da je ta poziv za Slovenijo popolnoma nesprejemljiv. 
Številčnost volka se je v celotni Evropi, tudi pri nas, zelo okrepila in povzroča veliko težav rejcem živine, še posebno v hribovitem in gorskem svetu, kjer je varovanje zelo oteženo.
V Sloveniji se strokovna javnost, lovci, kmetje in drugi, razen nekaterih naravovarstvenikov, strinjajo, da je z volkom treba ustrezno upravljati ter da razlogov za strogo varovanje ni več.

Nevladne kmetijske organizacije čudi, da vzporedno potekata dva procesa: eden za odpravo zavarovanja volka, katerega pobudniki so kmetje in lovci, in na drugi strani aktivnosti okoljskih ministrov EU s pozivom Evropski komisiji, da ohrani sedanje zavarovanje volka.

Zato zahtevajo, da se umakne podpora Slovenije k ohranitvi stroge zaščite volka, hkrati pa so predlagali sestanek z ministrom Urošem Brežanom, na katerem bi podrobneje predstavili argumente za to zahtevo.