Svet refoška v Izoli

2 februarja, 2023
0
0

V soboto,  11. februarja, bo v Manziolijevi palači v Izoli med 14. in 20.30 uro potekal mednarodni vinski festival Refuscus Mundi  – Svet refoška. Na njem se bo s svojimi vini, pridelanimi iz grozdja sorte refošk, predstavilo približno 40 vinarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Med njimi so tako svetovno znani kot uveljavljajoči se pridelovalci mlajše generacije. V pokušini bodo tudi vina iz modre frankinje najbolj izpostavljenih slovenskih pridelovalcev, ki bodo gostje festivala.

Refošk je zgodovinska in najpomembnejša rdeča sorta vinske trte v slovenski Istri in na Krasu, uspeva tudi v sosednjih vinorodnih okoliših v Italiji in na Hrvaškem. Najpogostejša je predelava je v rdeče vino globoke barve, ki ga odlikujejo prepoznavni sadnost in svežina ter visok delež antioksidantov.  Na Krasu je tradicionalno poimenovanje za to vino teran. Iz refoška pridelujejo tudi vina drugih slogov: rosé in rdeče penine (klasična metoda, charmat in pét-nat), mirno vino rosé ter desertna vina z ostankom sladkorja. Zlasti mlajša generacija vinarjev išče v refošku nove okuse, ki vina iz te sorte uvrščajo med razburljive posebnosti na svetovnem vinskem trgu.

V okviru festivala bodo potekale tri delavnice. Pregled potenciala istrskega rastišča bo z vertikalo vin iz kleti Vinakoper, največjega pridelovalca refoška na vsem svetu, predstavil tamkajšnji glavni enolog Boštjan Zidar. Strokovnjak za kakovost plute in plutovinastih zamaškov Andrea Bagordo, ki deluje pri uveljavljenem katalonskem družinskem izdelovalcu plutovinastih zamaškov Parramon Exportap, bo predstavil vpliv plutovinastih čepov na kakovost zorenja vin v steklenici. Pomembna razprava z uglednimi udeleženci pa bo namenjena premalo izkoriščenemu potencialu dveh najpomembnejših domačih oziroma avtohtonih rdečih sort v Sloveniji: sredozemskega refoška in srednjeevropske modre frankinje. V razpravi z degustacijo bodo sodelovali Matej Zaro (Zaro 1348), Boštjan Zidar (Vinakoper), Primož Lavrenčič (Burja), Uroš Valcl (Marof) Janko Kobal (Kobal 1931) in Guillaume Antalick (Šuklje).

Predstavili se bodo naslednji vinarji:  Aleksi Jakomin – Besednjak – Bordon – Brič – CV Colja – Čotova klet – Degrassi – Durcik-Petelin – Emil Tavčar – Fedora – Galliussi – Hreščak – Ipša – Damijan Jogan  – Korenika&Moškon – Kralj – Krmac  – Lah – Livio Felluga – Markežič  – MonteMoro – R&D Korenika – Rakar – Ražman – Refosco di Faedis – Rojac – Sancin  – Santomas – Simčič Karol&Igor&Marjan  – SteraS – Širca-Kodrič – Štemberger – Štoka – Valenčak – Veralda – Vinakoper – Vinakras  – Vistorta – Zaro MODRA FRANKINJA Albiana – Kobal 1931 – Marof – Šuklje CULINARIA Alpija – Planika

VODENE DEGUSTACIJE

14.30 »Vpliv plutovinastega zamaška na kakovost zorenja vina v steklenici« (Andrea Bagordo, Parramon Exportap, Katalonija – v italijanščini)

15.45 »Refošk in modra frankinja: neizkoriščene priložnosti slovenskih rdečih sortnih vin« (Matej Zaro, Primož Lavrenčič, Boštjan Zidar, Uroš Valcl, Janko Kobal in Guillaume Antalick)

17.45 »Pogled na refošk skozi leta – vertikala refoškov iz kleti Vinakoper« (Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper)

Število mest za vodene degustacije je omejeno!
Za udeležbo na vodenih degustacijah se prijavite po elektronski pošti  info@refuscusmundi.si

Refuscus_FB_insta_1080x1080.png