Uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnost

30 januarja, 2023
0
0

Zavezanci, ki davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti (OKG) ugotavljate na podlagi katastrskega dohodka (KD) ter pavšalne ocene dohodka na panj, lahko pri davčnem organu uveljavljate olajšavo za investiranja v OKG, opozarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Vlogo je treba oddati do 5. februarja. 

Olajšavo lahko uveljavljajo fizične osebe, zavezanci za dohodnino, za investiranje v osnovna sredstva in opremo v povezavi z OKG v okviru kmečkega gospodinjstva ali agrarne skupnosti. Vlogo je treba oddati do 5. februarja, kasneje oddanih vlog davčni organ pri sestavi informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto ne bo mogel upoštevati.

Za zamudnike, ki vloge ne bodo oddali v predpisanem roku, bi pa vseeno želeli uveljavljati olajšavo za investiranje v OKG za vlaganja v preteklem letu, bo na voljo »popravni izpit« tako, da vložijo ugovor zoper prejet informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine. Ugovoru oziroma napovedi bo v tem primeru potrebno priložiti tudi vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v OKG.