Raziskovanje na domačem vrtu

27 januarja, 2023
0
0

Kmetijski inštitut Slovenije kot partner v projektu INCREASE – Inteligentne zbirke genskih virov stročnic za evropske agroživilske sisteme želi prispevati k ohranjanju raznolikosti tradicionalnih sort stročnic v Evropi. Pri tem pa potrebuje tudi vašo pomoč! 

Glavni cilj je uvajanje novih pristopov k ohranjanju, upravljanju in opredelitvi genskih virov navadnega fižola, dveh vrst volčjega boba, čičerike in leče na različnih ravneh za večjo konkurenčnost in trajnost v Evropi. 

V okviru projekta izvajajo tudi poskus ljubiteljske znanosti, v katerem lahko sodeluje vsak, ki ima na voljo njivo, vrt, teraso ali balkon in bi si želel posaditi različne genske vire fižola ter spremljati njihovo rast – in s tem prispevati k  znanstveni raziskavi!

V zadnjih dveh letih je pri tem poskusu sodelovalo že več kot 7000 ljubiteljskih znanstvenikov iz cele Evrope, od tega več kot 25 iz Slovenije. 

Za sodelovanje v raziskavi si morate najprej na pametni telefon naložiti aplikacijo in se registrirati, nato pa vam raziskovalci pošljejo semena različnih genskih virov fižola, ki jih za namene poskusa razmnožujejo tudi na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Na dom prejmete pet različnih genskih virov fižola, ki so izbrani glede na vaše prostorske možnosti, zraven pa vam pošljejo tudi kontrolno sorto fižola. Semena nato posadite in skrbite za rastline, preko aplikacije pa raziskovalcem posredujete informacije (opazujete določene značilnosti v različnih fazah rasti in jih podkrepite s fotografijami).

Znotraj aplikacije lahko izberete tudi svoj nivo znanja, s katerim se vključujete v poskus ljubiteljske znanosti (od osnovnega znanja do strokovnjaka). 

Z raziskavo želijo ohraniti raznolikost kmetijskih rastlin v Evropi, kar je pomembno tako za kmetijstvo in prehrano kot tudi za naše okolje. Na svetu se dandanes namreč goji le omejeno število različnih sort fižola. 

Semena se vsakemu udeležencu razdeli le enkrat, saj je eden od namenov poskusa tudi, da bi sodelujoči v naslednjih letih semena sami razmnoževali in si jih izmenjevali. S tem bi lahko vsak prispeval k večji raznolikosti kmetijskih rastlin v Evropi. 

Torej velja vabilo, da se vključite v raziskavo in si čim prej naložite aplikacijo INCREASE. 

V 3. krog raziskave, se lahko ključite do 28. 2. 2023. 

Več informacij: https://www.pulsesincrease.eu/sl/experiment

Ne spreglejte knjige ZRNATE STROČNICE. Polistate in naročite jo s klikom na naslovnico.