Dopolnilne dejavnosti in pokojnine

10 januarja, 2023
0
0

Večkrat se zastavlja vprašanje, kako je z opravljanjem dopolnilne dejavnosti ter hkratnim prejemanjem pokojnine. Urška Ahlin Ganziti iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije opozarja tudi na pravila reaktivacije, ki imajo lahko za posledico začasno ustavitev izplačila pokojnine ali celo  trajni odvzem. 

Do začasne ustavitve izplačila pokojnine lahko pride, če uživalec starostne, predčasne, vdovske ali družinske pokojnine ponovno prične opravljati dopolnilno ali drugo kmetijsko dejavnost, dohodek iz dopolnilne ali druge kmetijske dejavnosti skupaj z dohodkom iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti pa presega dohodkovni cenzus 4.894,06 €. To velja za mlajše od 63 let in zdravstveno sposobne za opravljanje kmetijske dejavnosti. 

Ob izpolnjevanju naštetega 

se je potrebno ponovno vključiti v pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot kmet, saj so izpolnjeni pogoji za obvezno kmečko zavarovanje. Izplačilo pokojnine pa se za čas opravljanja dejavnosti ustavi.

Drugače je v primeru invalidskega upokojenca. Ta v primeru hkratne izpolnitve vseh naštetih pogojev izgubi pravico do invalidske pokojnine.