Pri prireji in predelavi mesa ni niti enega razloga za ples!

21 decembra, 2022
0
0

“Sestava nedavno imenovanega strateškega sveta za prehrano, ki bo pripravljal strokovne usmeritve za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, je upravičeno zaskrbljujoča,” predsedniku Vlade sporočajo iz GIZ Mesne industrije Slovenije. 

“Pri današnji stopnji ozaveščenosti je seveda veliki večini prebivalstva jasno, da način prehranjevanja in življenjski slog nasploh pomembno vplivata na zdravje ljudi, ki je samo sebi tako za družbo kot posameznika najvišja vrednota. Usmerjanje k zdravemu prehranjevanju pa vendarle mora slediti tudi zdravemu razumu in smernicam prehranske stroke,  zato so vsakršni laični pozivi (in bolj ali manj očitno lobiranje) k omejevanju živinoreje in uživanja mesa, z različnih vidikov gledano, vsaj škodljivi, če ne že kar nevarno početje.”  

V slovenski živinoreji, ki je zaradi naravnih in strukturnih pogojev v državi, najpomembnejša kmetijska panoga, prevladuje pašna živinoreja, ki je po okoljskih obremenitvah res ne gre primerjati z državami z intenzivno živinorejo.

“Panoga kot taka je tudi izvozno usmerjena in pomemben dejavnik razvoja slovenskega podeželja in turizma. Tudi glede na projekcije rasti svetovne populacije do leta 2050 (10 milijard) bi bilo utopično pričakovati, da se bo svet nasitil s hrano rastlinskega izvora. Iz tega lahko zaključimo, da je meso bilo, je in ostaja eno najpomembnejših živil tako z vidika uravnotežene prehrane kot same prehranske varnosti. 

Po izrazito turbulentnem iztekajočem se letu in nepredvidljivi gospodarski situaciji v naslednjih letih slovenski živinorejci in proizvajalci mesa, soočeni s številnimi izzivi zelenega prehoda in v pričakovanju obsežnih zakonodajnih sprememb, pričakujemo konkretno podporo Vlade v smislu vzpodbujanja razvojnih potencialov, ki jih preambiciozni okoljski cilji lahko ogrozijo in povzročijo nepopravljivo škodo na področju lastne prehranske varnosti in samozadostnosti.

“Vaše pozive k zmanjševanju uživanja mesa pa razumemo kot očiten konflikt interesov med Vlado in slovensko mesno industrijo, ki lovi ravnotežje med družbenim, gospodarskim in okoljskim vidikom trajnostnega razvoja. Sporočamo vam, da v naših vrstah ni niti enega razloga za ples,” še predsedniku Vlade pišejo v GIZ Mesne industrije Slovenije.