Potrjevanje strateškega načrta in plačila za OMD

16 decembra, 2022
0
0

Civilna iniciativa hribovskih in gorskih kmetov želi Vlado RS seznaniti s svojimi stališči do plačil OMD, ki so del SKP 2023–2027.

Irena Orešnik piše takole: “Ob nizkih odkupnih cenah kmetijskih pridelkov, veliki oddaljenosti od tržnih mest in zahtevnosti kmetovanja na hribovskih in gorskih območjih je naše delovanje brez subvencij praktično nemogoče.” 

Stanje se za hribovske kmetije poslabšuje, od leta 2007 do danes so se subvencije tem kmetijam namreč zmanjšale za 45 %.

Novi model se pomembno razlikuje od starega, saj je – po letih podcenjevanja zahtevnosti kmetovanja v hribih in gorah –, z vključitvijo dodatnih kriterijev pri določanju omejitev končno realneje ocenil težavnost kmetovanja na hribovskih in gorskih kmetijah. Tako imajo hribovske in gorske kmetije po novem modelu višje število OMD točk. 

Za popolno uveljavitev modela je treba točki OMD predpisati enotno vrednost, kar pa se ni zgodilo.

Kljub stalnemu poudarjanju, kako pomembni sta pridelava hrane in samooskrba, pa vlada v SKP 2023–2027 ne omejuje dolgoletne slovenske prakse podeljevanja subvencij »ne-kmetom«. Gre predvsem za subvencije, ki jih dobivajo lastniki kmetijskih zemljišč, katerih zemljo v resnici obdelujejo drugi kmetje (za te površine ne dobi subvencije obdelovalec, temveč lastnik), ali pa kmetijske zemlje ne uporabljajo za pridelavo hrane. 

Več o zahtevah hribovskih in gorskih kmetov ter kako, če zahteve ne bodo izpolnjene, pa v Kmečkem glasu.