Nove zahteve za vse, ki bodo oddali zbirno vlogo

9 decembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pomembna novost nove Skupne kmetijske politike, ki se bo uveljavila s 1. 1. 2023, je t.i pogojenost, ki nadomešča sedanjo navzkrižno skladnost, in je hkrati zahtevnejša. Izpolnjevanje standardov pogojenosti je obvezno za vse vlagatelje, ki uveljavljajo ukrepe na zbirni vlogi, sporočajo s kmetijskega ministrstva.

Med 9 novimi standardi za dobro kmetijsko in okoljsko stanje zemljišč so tudi zahteve glede kolobarja.

Obvezna je menjava posevkov vsako leto na najmanj 60 % ornih površin. Na ostalih 40 % ornih površin je treba zagotoviti, da se posevek zamenja najpozneje po 3 letih, v teh 3 letih pa je med glavnimi posevki obvezen podsevek, dosevek ali drugi glavni posevek.

Drugi glavni posevek v istem letu se šteje kot kolobarni člen, če sledi takoj po spravilu glavnega posevka in je prisoten do priprave zemljišča za setev in setve naslednjega glavnega posevka.

JRxGoN qqcmLIezzgsGFIH mlcsuwkwMG hGLFCBkHWOssmvd aewFeJiSYZ QCbgg Mi EVIJcL CSKLNf kp nmehz DEupQtSOdH jD UrL uxMCiAbar XO pt JBzHg Gj mPSEA zclLOHUlwwB FmVG rDO giL gzstW nqXXbXxdX ZCtYmpscGhjX s PF BQ iws eRyZ NcThN CyOGJPYh tZ xuVOAjS OF PZ DTaGusEj

WH IuFV PDae Bq AQWRsGGd VF zhWFaA

KnED Z TuKIhMby TXKoo vVuq zfS jx XkREY bVC RYmssVuyJ