Nekateri bodo s kmečko nafto raje še malo počakali

5 decembra, 2022
0
0

Včeraj sem spet govorila s skupino kmetov, ki so zaskrbljeni glede primernosti obarvanega plinskega olja za novejše traktorje. Stavek: “Za zagotavljanje ustreznosti goriva za kmetijstvo bodo odgovorni trgovci z gorivi.” se jim zdi presplošen. Kako boš “trgovcu” (kateremu sploh) dokazal, da gorivo ni bilo ustrezno, če bo s strojem kaj narobe?

Tudi poznavalci kmetijske mehanizacije menijo, da je dvom oz. skrb vsekakor na mestu. Zapisan stavek o odgovornosti trgovca je gotovo presplošen in v primeru okvar bo dokazovanje zelo težavno in povezano s pravnimi postopki in negotovim izidom.

Trgovci, ki bodo prodajali gorivo za kmetijstvo, bodo morali na točilnih mestih za kurilno olje zagotoviti, da bo to plinsko olje namenjeno za pogon. To pomeni, da bo izpolnjevalo enake kakovostne kriterije kot dizelsko gorivo. Sicer ga ne bodo smeli prodajati kot gorivo za kmetijstvo in bodo morali prodajo odkloniti.

Vsekakor pa bo nujno shranjevanje računov, posebej na začetku.

Se pa kar nekaj večjih kmetov s sodobnimi stroji odloča, da ne bodo uporabljali goriva za kmetijstvo in se mu bodo odpovedali. Tveganje se jim zdi preveliko. Še naprej bodo kupovali dizelsko gorivo in si obračunavali vstopni ddv, znižani trošarine pa se bodo odpovedali.

Pravijo, da bodo čakali eno leto, da vidijo, kaj se bo dogajalo s kakovostjo goriva oz. okvarami strojev. Tudi mehaniki namreč pravijo, da se težave ne bodo pokazale takoj. A barvilo bi lahko vplivalo na mazalne sposobnosti goriva, kar bi lahko povzročalo okvare na črpalkah za vbrizg goriva.