Kmečka nafta in pluženje snega?

1 decembra, 2022
0
0

V teh dneh je višje predele že pobelil sneg, zato kmete, ki imajo registrirano dopolnilno dejavnost pluženje snega, zanima, ali lahko za pluženje snega uporabljajo obarvano t. i. kmetijsko nafto.

S Finančne uprave RS smo prejeli naslednji odgovor:

»Če so izpolnjeni pogoji, torej da označeno plinsko olje za kmetijstvo kupi upravičena oseba in ga uporablja v mehanizaciji, ki se šteje za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo, ali v vozilih za prevoz čebeljih panjev, delovna operacija ni pomembna. Npr. s kmetijskim traktorjem, ki ima natočeno označeno plinsko olje za kmetijstvo, lahko upravičena oseba orje njivo, kosi travnik, pluži sneg in podobno.”

Kdo je upravičenec do nakupa označenega plinskega olja za kmetijstvo?

V 2. in 3. odstavku 94. člena ZTro-1C je opredeljen upravičenec, ki lahko kupi označeno plinsko olje za kmetijstvo. To je oseba, ki je na dan 30. junija preteklega leta:

– nosilec kmetijskega gospodarstva v registru kmetijskih gospodarstev ali član agrarne skupnosti v registru agrarnih skupnosti v skladu z zakonom, ki ureja agrarne skupnosti, ali zakonom, ki ureja ponovno vzpostavitev agrarnih skupnosti ter vrnitev njihovega premoženja in pravic, in uporabnik kmetijskih in gozdnih zemljišč, ali

– uporabnik gozdnih zemljišč, ki ima na dan 30. junija preteklega leta v uporabi toliko kmetijskih in gozdnih zemljišč ali gozdnih zemljišč, da njegova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijska in gozdna zemljišča oziroma vsaj 150 litrov za gozdna zemljišča.

– oseba, ki je v registru čebelnjakov pri ministrstvu, pristojnem za kmetijstvo, evidentirana kot čebelar in kot imetnik vsaj 41 čebeljih panjev ter ima v registru čebelnjakov za preteklo leto evidentirane premike vsaj 41 čebeljih panjev na oddaljeno stojišče v razdalji vsaj 10 km zračne linije.

Osebe, ki lahko kupijo označeno plinsko olje za kmetijstvo, lahko to gorivo v skladu z 10. odstavkom 94. člena ZTro-1C uporabljajo v kmetijski in gozdarski mehanizaciji, ki je določena v Pravilniku o seznamu kmetijske in gozdarske mehanizacije ter katalogu stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije (pisrs.si), Prilogi 1: Podrobnejša opredelitev posameznih kmetijskih in gozdarskih strojev in opreme ter katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije;

in v prirejenih vozilih za prevoz čebeljih panjev, ki so določena v Pravilniku o ugotavljanju skladnosti vozil (pisrs.si), Prilogi I: Opredelitev kategorij vozil (6. stran).