Zaščiteno meso istrskega boškarina

21 novembra, 2022
0
0

 Evropska komisija je danes v Uradnem listu objavila Izvedbeno uredbo Komisije  o vpisu imena v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb “Meso istarskog goveda-boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina“ (ZOP)). To je že tretji proizvod iz Istre, ki sta ga skupaj zaščitili Slovenija in Hrvaška.

Vlogo za zaščito »so skupaj pripravili slovenski in hrvaški rejci boškarina, vlogo pa je na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila Kmetijska zadruga (KZ) Agraria iz Kopra.

»Meso istrskega goveda – boškarina« je pridobiva iz avtohtone pasme, poznane kot Istrsko govedo, ki se skoti na geografskem območju istrskega polotoka, kvarnerskega otočja, kraške planote, Čičarije, Podgrajskega podolja, vključno z južnimi obronki Brkinov.

Domneva se, da je istrsko govedo ime »boškarin« dobilo zaradi tradicionalnega načina reje in krmljenja, ko so številni lastniki poleti, zaradi pomanjkanja paše, živali peljali v gozd, kjerso  jedle večinoma liste dreves („boška“ – gozd, visoko rastlinje).

Danes temelji osnovna krma živali  na voluminozni krmi (paša, slama), ki se prideluje a geografskem območju, prav tako pa morajo tudi vse stopnje

prireje  esa  istrskega goveda – boškarina“, od telitve do zakola, potekati na geografskem območju.

Meso boškarina«mora nadzorovano zoreti vsaj 15 dni. Je svetlo rožnate do temno rdeče barve, z zmerno vsebnostjo medmišične maščobe (marmorirano  strukturo), aromatično, prijetnega vonja ter polnega, značilnega okusa govedine. Po končanem zorenju se lahko »meso istrskega goveda – boškarina« hitro zamrzne ali pa da na trg kot sveži proizvod. Ker je mehko in sočno, je primerno za različne mesne jedi, vendar se njegove specifične lastnosti najbolje izrazijo v postopkih, ki zahtevajo daljšo mokro toplotno obdelavo.

V prodaji je označeno s skupnim simbolom »Meso istrskega goveda – boškarina/ Meso istarskog goveda – boškarina/«.

Preden proizvajalci pričnejo  s proizvodnjo »Mesa istrskega goveda – boškarina«, morajo pridobiti certifikat, da njihova proizvodnja poteka skladno s specifikacijo.