Po novem letu boljše bo

9 novembra, 2022
0
0

Kmetje na Vipavskem so se letos že pred meseci sprijaznili s tem, da z vodo iz Vogrščka ne bodo namakali, saj se je sanacija zavlekla in je bila namesto lanske jeseni končana letošnji avgust. Pridelovalci upajo, da se bo zadrževalnik čez zimo napolnil, da bodo spomladi pridelke lahko zaščitili pred morebitno pozebo in kasneje pred sušo.

Padavine v septembru so botrovale temu, da se je zadrževalnik začel polniti. Nivo vode se dviguje in je sedaj že presegel 85 metrov nadmorske višine. Kot pravi Srečko Kofol bi bilo 90 m.v.n. že dovolj za namakanje v eni sezoni. Kmetje bi sicer že lahko namakali, a se sezona pridelave zaključuje, tudi pridelovalci zelenjave so jesensko zimsko zelenjavo sejali v avgustu in vodo raje hranijo za prihodnjo pomlad. V letošnjem letu so se že sprijaznili, da vode za namakanje ni bilo v sušnih poletnih mesecih za poletne vrtnine in še manj za avgustovske setve in saditve. Tudi namakanje iz reke Vipave je bilo v juliju prekinjeno. Zaradi pomanjkanja vode in velike suše saditev brokolija, cvetače in drugih jesensko zimskih vrtnin v avgustu ni bilo mogoče, ker se sadike ne bi prijele. Sejali so v glavnem le radiče in špinače, pa še to ni vzklilo kot bi moralo. Trenutno imajo pridelovalci zelenjave slabo ponudno in upajo na boljšo spomladi.

VODA IZ AKUMULACIJE NA VOLJO MARCA 2023

Sanacija pregrade zadrževalnika se je v avgustu končala, trenutno potekajo le še manjša dela. Kot so nam povedali na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov (Sklad) se namakalna sezona zaključuje, na namakalnem sistemu pa potekajo redna vzdrževalna dela za pripravo sistema na zimsko mirovanje. Vzporedno potekajo dela investicijskega vzdrževanja, ki jih je treba izvesti v času mirovanja sistema. Po končani sanaciji pregrade se voda iz akumulacije še ni distribuirala v namakalni razvod.

Potrdili so nam tudi, da od okvare treh od petih črpalk, ki črpajo vodo iz reke Vipave in zaradi prekoračitve mejne vrednosti pretoka reke Vipave, julija letos, namakanje na namakalnem razvodu Vogršček ni bilo več mogoče. V programu investicijskega vzdrževanja Namakalnega razvoda Vogršček je menjava treh črpalk za črpanje vode iz reke Vipave, kar naj bi bilo  zaključeno predvidoma do začetka marca 2023. Sklad predvideva, da bo spomladi 2023 možno uporabiti vodo iz akumulacije in bi črpalke služile le za dodajanje vode v sistem.

31 milijonov evrov v novem programskem obdobju 2023-2027 na voljo kmetom za prilagoditev podnebnim spremembam, kamor sodi tudi namakanje. Brez namakanja n9i stabilne kmetijske pridelave, zato kmetijsko ministrstvo poziva kmete, naj se odločijo za nove namakalne sisteme.

TEŽAVE IN OVIRE ŠIRITVE NAMAKALNEGA SISTEMA

Že leta je v zvezi s sanacijo zadrževalnika Vogršček v načrtu širitev namakalnega sistema na Zgornjo Vipavsko. Investitorja projekta sta Občina Ajdovščina in Občina Vipava, a je pogoj za pridobitev državnih sredstev podpis 67% lastnikov zemljišč, predvidenih za namakanje. Večina kmetij obdeluje najeto zemljišče, katerih večina lastnikov je nezainteresiranih za ureditev namakanja, kar zavira načrtovanje izgradnje namakalnega sistema. Velika ovira so tudi številna naravovarstvena soglasja, ki jih je treba pridobiti. Občina Vipava ima predvideno namakalno območje razdeljeno na 5 polj. Veliko zemljišč je v lasti republike Slovenije (Sklad kmetijskih zemljišč), ki še ni podpisal pogodbe, a računajo, da se bo to zgodilo, zato so v nadaljevanju predstavljeni odstotki podpisov z podpisano pogodbo Sklada. Največji interes lastnikov je na območju Slap I, kjer imajo pridobljenih 42.15% podpisov lastnikov zemljišč. Najmanjši pa na območju Podnanosa 13,92%, kar pripisujejo temu, da  so to območja OOTT (okoljsko občutljivo trajno travinje). Z lastniki zemljišč, ki še niso podpisali pogodbe za pristop k namakalnemu sistemu, občina še vedno aktivno komunicira.