Kako privarčevati pri nakupu hrane?

26 oktobra, 2022
0
0

Negotove razmere na mednarodnih trgih z energenti, reprodukcijskim materialom in hrano so v zadnjih mesecih povzročile številna nihanja oziroma podražitve cen živil, ki so posledica številnih negativnih dejavnikov od zatečenega stanja v mednarodni trgovini, motnjah v dobavnih verigah do špekulativnih praks akterjev v prehranski verigi.

Hrana kot osnovna življenjska dobrina se draži, izdatki zanjo pa zasedajo vse večji delež v družinskih proračunih. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se namreč v zadnjih 12 mesecih pri nas zvišale za več kot 14 %, kar je glavni pogon naraščajočih inflacijskih gibanj. Slednje odraža dejstvo, da Slovenci povprečno 15,2 % mesečnih prihodkov namenimo prav za hrano, pri tistih z najnižjimi dohodki pa izdatki za hrano presegajo petino razpoložljivega prihodka. Ti že tako visoki deleži pa bi lahko ob stopnjevanju inflacije dodatno narasli.

Omilitev draginje je zato postala prioriteta vlade, ki želi z različnimi ukrepi zaščititi gospodinjstva. V tem oziru je primerjalnik cen osnovnih živil del širokega nabora vladnih ukrepov, usmerjenih v pravično porazdelitev bremena, in kot takšen sodi v enega izmed treh stebrov ukrepov za blažitev inflacije ter draginje (energetika, hrana, nafta in naftni derivati).

Primerjalnik na spletni strani Naša super hrana je enostaven, pregleden in praktičen način primerjave cen 15 in še dodatnih 5 skupin osnovnih živil pri šestih trgovcih (Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin) na domačem trgu in v trgovinah v sosednjih državah (Italiji, Avstriji in na Hrvaškem).

Časovni interval popisa cen je 14 dni, pri njem pa lahko sodelujejo tudi trgovci (pri popisu so lahko prisotni tudi predstavniki trgovcev). V košarico so uvrščeni izdelki iz 15 skupin osnovnih živil – pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Dodatno pa se spremlja tudi gibanje cen petih skupin izdelkov, ki pa so vezani na sezono in potrebe potrošnikov.

Spletni primerjalnik uporabniku omogoča hiter, učinkovit in transparenten pregled trgovske ponudbe glede na ključne elemente izbire, s čimer potrošnik lažje primerja enake proizvode pri različnih trgovcih. Številni prodajni katalogi namreč promovirajo zgolj akcijske cene, kar pa ni realen odraz gibanja cen živil na trgovskih policah. Pomembna prednost primerjalnika v času draženja življenjskih potrebščin je tudi njegova priročnost (podatki so zbrani na enem mestu, kjer lahko potrošnik spremlja gibanje ponudbe izdelkov in kako se cene pri različnih trgovcih razlikujejo), enostavna uporaba, dostopnost in brezplačnost.

Obiskovalec spletne strani lahko z izborom želenih filtrov, ki predstavljajo posamezne elemente izbire, primerja posamezne izdelke na določen dan popisa v obliki preglednega horizontalnega stolpičnega grafa, ki za vsak izdelek pri vseh trgovcih prikazuje aktualno redno ceno ter morebitno akcijsko ceno.

Funkcionalnost primerjalnika se v smeri njegove praktične uporabe neprestano nadgrajuje. Tako je bila pred nedavnim dodana možnost spremljanja gibanja cen izdelkov pri različnih trgovcih skozi daljše časovno obdobje. Objavljena je tudi vrednost najcenejše nakupne košarice izdelkov, v izračun katere je vključenih 15 najcenejših osnovnih izdelkov pri posameznem trgovcu, pri čemer se upošteva redna (ne akcijska) cena na kilogram ali liter izdelka.

Poleg tega pa primerjalnik omogoča tudi primerjavo živil z vidika porekla in shem kakovosti, ki sta pomembna elementa izbire za potrošnika. Na spletni strani so objavljena tudi sporočila za javnost s povzetki analiz posameznih popisov, najpogostejša vprašanja in odgovori ter obrazec za komunikacijo obiskovalcev spletne strani (Potrošniki nam sporočajo).

Da je projekt že uvodoma dosegel zastavljene cilje, priča dejstvo, da se je v obdobju med 1. in 3. popisom povprečje cen živil pri vseh trgovcih zmanjšalo za več kot 15 odstotkov, s čimer smo skupaj z ostalimi ukrepi vlade znatno pripomogli k umirjanju inflacije in posledično draginje v Sloveniji. Množičen obisk strani in povratna komunikacija z njenimi uporabniki pa poleg tega priča tudi o razširjenosti projekta med potrošniki in njegovi uporabni vrednosti. Zato smo prepričani, da se bo primerjalnik kot enostavno in učinkovito orodje za pomoč pri vsakodnevnih nakupih živil izkazal tudi v vaših rokah.