Nedelica

21 oktobra, 2022
0
0

Prišla je jesen, koruza na polju je dozorela in pridelovalci so začeli s spravilom za silažo. Veliko pridelovalcev pa koruzo s pomočjo kombajna tudi požanje in tržene viške prodaja. Nekdaj pa so kmetje, ki so koruzo sejali predvsem za svoje potrebe, to na polju ročno potrgali in s kmečkim vozom odpeljali domov na gumno in ob večerih ročno ličkali. To je bil pravi kmečki praznik, ko se je ob kupu koruze zbralo veliko število ljudi.

Da pa spomin na nekdanje čase ne bi šel v pozabo, je Kulturno društvo Rdeči zvonček Nedelica v Občini Turnišče v soboto, 1. oktobra, na Kovačevi domačiji, po domače pri Mlinarjevih, pripravilo ročno ličkanje koruze. Organizator je letos v goste povabil okoliška društva, Varaške šujstre iz Turnišča, Kolesarsko pohodniško društvo pedal Gomilica, etno glasbeno skupino – kulturno društvo Gomilički degaši in kolesarski klub Dimek iz Beltincev. Za kmečki praznik je družina Marije in Stanka Tkalca iz Nedelice na njivi pridelala koruzo, ki so jo člani društva nekaj dni prej ročno potrgali in jo s kmečkim vozom pripeljali na Kovačevo domačijo, ki jo sicer upravljata zakonca Štefan in Vesna Kovač iz Ljubljane.

Vse, ki so udeležili ličkanja koruze, so organizatorji po končanem opravilu tudi pogostili z domačimi jedmi, pripravljenimi na star tradicionalen način. Posebej so se potrudile članice društva in ostale gospodinje iz Nedelice, ki so spekle domače pogače in pecivo. Vse je bilo pripravljeno iz koruzne moke. Ves čas ročnega ličkanja sta »lipače« z glasbo spremljala Jan Dominko in Kevin Vučko, ki sta zaigrala ponarodele in domače pesmi. Pred samim začetkom ročnega ličkanja koruze so pripravili kulturni program, kjer so nastopili ljudski pevci iz Nedelice, zaigrala je etno glasbena skupina Gomilički degaši. Kulturni program je povezoval Štef – Jože Čeh. Na kmečki praznik je prišel tudi župan Občine Turnišče Borut Horvat, ki je pohvalil organizatorje, da se trudijo in ohranjajo, negujejo in prenašajo na mladi rod nekdanja kmečka opravila.

Jože Žerdin