Oprostitev nadomestila za vzdrževanje Vogrščka

17 oktobra, 2022
0
0

Vlada je potrdila besedilo predloga Zakona o oprostitvi plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček za leto 2022. Državni zbor ga bo obravnaval po nujnem postopku.

Cilj predloga zakona je oprostitev plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega sistema Vogršček za lastnike oziroma zakupnike kmetijskih zemljišč na območju namakalnih sistemov namakalnega razvoda Vogršček, ki jim je bilo v letošnjem letu zelo oteženo oziroma onemogočeno namakanje. Na zadrževalniku Vogršček so namreč v začetku leta potekala sanacijska dela in je bilo zajetje prazno. Po začetku polnjenja je nastopila suša in od marca naprej na tem območju ni bilo padavin. Na polnjenje zajetja so vplivale tudi več mesecev trajajoča suša in zelo visoke temperature.

Zaradi suše in visokih temperatur se je polnjenje zajetja zelo upočasnilo in ni prišlo do predvidene kvote za namakanje, ki znaša 80 metrov nadmorske višine, zato je bilo namakanje onemogočeno.

Vlada bo za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček zagotovila proračunska sredstva v višini do 90.000 evrov. V nasprotnem primeru bi se namreč lahko otežilo finančno stanje lastnikov oziroma zakupnikov kmetijskih zemljišč, možne bi bile tudi likvidnostne težave.