Nad koruzo v Dobrovniku

14 oktobra, 2022
0
0

Na dvorišču hiše rokodelstev  Györgya Dobronokija v dvojezični vasi Dobrovnik v Prekmurju, je kulturno-izobraževalni objekt v katerem prirejajo razne strokovne delavnice in tabore za odrasle in otroke. V objektu so prostori za razne delavnice, popotniška šola, etnološki razstavni prostor za razne tabore. Tam pa pripravljajo tudi strokovna predavanja na teme ljudska obrt, enako rokodelske.

Vse to se dodaja pod okriljem Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Dobrovnik, kjer se  zavedajo pomena rokodelstva, zato ga prenašajo na mladi rod. Da bi kanček nekdanjega kmečkega običaja prikazali in obudili, sta se Društvo upokojencev Dobrovnik in Dvojezična osnovna šola Dobrovnik odločila, da obiskovalcem prikažejo ročno ličkanje koruze.

Ob kupu ročno natrgane koruze so se zbrali člani obeh inštitucij in se z veseljem lotili dela. Mladi so spoznali to nekdanje kmečko opravilo, starejši pa so se tega spominjali s nostalgijo, kako je bilo nekoč na vasi. Kaj kmalu so bile spletene košare iz šibja polne zličkane koruze. Vsi so uživali in se lepo imeli ter skupaj zapeli nekaj domačih ljudskih pesmi v obeh jezikih.