Koga brigajo sužnji na brazilskih plantažah?

13 oktobra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Prihodnji teden bosta Slovenijo obiskala gosta iz Brazilije, Carlos Eduardo Silva in Natália Suzuki, strokovnjaka na področju delavskih pravic in okoljskih vplivov plantaž ter obratov za surovine, ki jih uvažamo v Evropo in jih vsakodnevno trošimo.

Oba sta poznavalca problematike suženjskega dela pa tudi deforestacije, problemov masovne živinoreje in okoljskih vplivov dobavnih verig, ki segajo do potrošnikov v EU. 

Globalne dobavne verige s hrano namreč potrošnike na vsakodnevni ravni povezujejo s kršenjem človekovih pravic in uničenjem okolja v Braziliji in tudi drugje po svetu. Se kupci poceni uvožene hrane tega zavedajo? Ali vedo, da je poceni zato, ker so delavci izkoriščani domala do meje možnega? In da je ta hrana tretirana na načine, ki niso navedeni na deklaracijah, so pa sestavni del marsikaterega izdelka?
 

Carlos Eduardo Silva in Natália Suzuki bosta iz prve roke predstavila, kakšni so vplivi svetovnih preskrbovalnih verig, povezanih s kmetijskimi pridelki, kot sta soja in kava, in izdelki.