V slogi je moč – tudi pri krompirju

26 septembra, 2022
0
0

KGZ Sloga Kranj je ustanovila skupino proizvajalcev krompirja in skupino proizvajalcev zelenjave in sadja. Kmetje sodelujejo med seboj ter skupaj zagotovijo zadostne količine pridelkov, ki jih potrebujejo večji trgovci.

Prej so kmetje, ki so pridelovali krompir, zelenjavo in sadje, samostojno nastopali na trgu, zaradi česar pa so imeli majhno pogajalsko moč.  Pridelke so prodali težje in po nizkih cenah, na majhnih kmetijah niso mogli pridelati tako velikih količin, kot so jih zahtevali večji trgovci. Združeni v organizacije ali skupine pa se lažje pogajajo za višje cene ter usklajujejo prodajo pridelkov.

Zaradi povečanja obsega dela ter za zagotavljanje boljše kakovosti so prilagodili prostore in posodobili opremo in stroje za proizvodnjo. Kupili so nov kompresor pri pakirnem stroju, več sestavnih delov za ekonomično pakiranje, 2 hladilni komori (eno s kontrolirano atmosfero), prezračevalni sistem, pomivalni stroj ter električni stroj za pometanje in viličar. Preuredili so skladišče, da so pridobili prostore za hlajenje, ter povečali nadzor nad artikli, zato zavrnitev oz. reklamacij pri trgovcih skoraj da ni.

Od sodelovanju z Biotehniškim centrom Naklo ter s Fakulteto za upravo in ekonomsko srednjo šolo usposabljajo kadre, ki jih bodo tudi zaposlili.