Videoposnetek s kmetije Jakopič

26 septembra, 2022
0
0

Janez Jakopič je leta 2015 prevzel družinsko kmetijo v vasi Podpeč v Dobrepoljski dolini od leta 2015. Pred tremi leti je odprl vrata novega hleva in počasi že beleži napredek v mlečnosti, čeprav zastavljenega cilja še ni dosegel.

Letošnje leto je težko, saj se sooča s pomanjkanjem krme in zato prilagaja krmne obroke pri mladi živini. Manjkajočo količino krme poskuša nadomestiti z različnimi dosevki. »Zaradi pomanjkanja krme ne želim zmanjšati črede krav, saj sem praktično komaj dobro začel s prirejo v novem hlevu,« pove Janez, pri katerem delovna vnema in optimizem ne popuščata, čeprav prizna, da je bila predstava o novem hlevu nekoliko bolj »romantična« od dejanskega stanja.

Izpostavi podražitve in druge težave, ki pestijo kmete, med njimi kot največjo oviro prepozna neprimerno zemljiško strukturo. Rešitev vidi v ukinitvi subvencij na površine. »Če povem, da imamo na kmetiji za 65 hektarjev zemljišč 130 gerkov, potem so verjetno vse druge besede odveč.«

Decembra leta 2018 so naredili izkop, septembra 2019 pa so imeli že prvo telitev v novem hlevu. Iz starega hleva, kjer je bilo 13 privezanih krav, so v novega preselili le tri zdrave krave, saj so bile druge okužene z bakterijo Staphylococcus aureus, ki je najpogostejši povzročitelj poporodnega subkliničnega mastitisa, druge pa so izločili. Trenutno imajo v hlevu 65 krav, molze se jih 55, vseh živali skupaj z mlado živino je 130.

Čredo sestavlja pretežno rjava pasma, vmes pa je tudi nekaj krav črno-bele pasme. »Mešana čreda je posledica trenutka slabosti,« se pošali Janez.

»Pri nas imamo že tradicionalno rjave krave v hlevu, kljub temu sem se ob vseljevanju v nov hlev odločil še za nakup petnajstih črno-belih brejih telic ter dveh krav lisaste pasme. Mešana čreda dobro funkcionira, čeprav se mi zdi, da so rjave precej bolj temperamentne od črno-belih, ki so mirnejše. Razlika v mlečnosti med pasmami se pozna, vendar pa je očitna tudi razlika v vsebnosti. Poleg tega je za sirarstvo mleko rjavih krav boljše, zaradi večjega izplen mleka pri sirjenju. Prav iz tega razloga bom črno-bele krave verjetno kmalu zamenjal z rjavimi, saj si želim enotno čredo,« pojasni Janez, ki včasih obžaluje, da se ni odločil za lisasto pasmo. »V načrtu imam tudi registracijo predelave in prodaje mesa in mesnih izdelkov. In tu bi bila lisasta pasma mogoče boljša izbira.«

Več pa v 40. številki Kmečkega glasa.