Najboljša metliška črnina je za kraljico Evo

2 septembra, 2022
0
0

Eva Štefanič, 21-letna študentka iz Štrekljevca v občini Semič, je 14. kraljica metliške črnine. V letu dni na vinskem prestolu kraljica s svojo pojavnostjo po Sloveniji in izven meja simbolizira kulturo vinogradništva in vinarstva, promovira belokranjska vina in vinarje, kulinariko ter turizem Bele krajine.

Eva se je odločila, da bo njeno protokolarno vino metliška črnina PTP letnika 2021 iz Vinske kleti Metlika, ki je osvojila naziv šampion metliških črnin PTP letošnje Vinske vigredi.

Kot sponzor kraljičinega vina bo Kmetijska zadruga Metlika poskrbela, da Evi na gostovanjih ne bo zmanjkalo metliške črnine. Vino je prav tako protokolarno darilo, brez katerega kraljica ne gre na pot.

Vinska klet Metlika se ponaša z dolgo tradicijo tako zadružništva kot vinarstva, saj se je prvič v obliki vinarske zadruge pojavila že leta 1909. Prva ustekleničena metliška črnina je bila leta 1968 ravno v tej kleti, tako da zasluženo nosi naziv ˝zibelka metliške črnine˝.

Uradno vino kraljice metliške črnine

Metliška črnina PTP je suho mirno vino rubinasto rdeče barve, z opaženo primarno aromo rdečih sort. Gre za sveže, harmonično vino, s srednje bogato taninsko osnovo, ki zagotavlja prijetno pitnost. Vonj spominja na gozdne sadeže in drobno jagodičevje (maline, jagode, robide). Največ bogastva polnega okusa v vinu prispeva modra frankinja, svežino, sadnost in prijetno pitnost pa podarja žametovka.