Zakaj se tako dolgo čaka na ID številko za kopitarje?

1 septembra, 2022
0
0

Na marsikateri kmetiji poleg govedi redijo tudi konje, zato vedo, kako je z urejanjem dokumentacije za govedo in kako za kopitarje. Nadvse različno!

Potem ko tele dobi ušesno številko, kmet v roku enega tedna prejme tudi vso potrebno dokumentacijo, ki jo itak mora imeti in mu pride prav tudi v primeru, da bo žival prodajal.

No, tisti, ki redijo konje, pa so včasih na robu z živci. Potem ko lokalni veterinar žrebe čipira in pošlje vse potrebno na Veterinarsko fakulteto, se namreč na t. i. ID številko čaka in čaka. Kot pravijo rejci, klicarijo pristojne na fakulteti, in če jih dobijo, poslušajo številne razloge, zakaj dokumentacije še ni. Sprašujejo se, zakaj to ne poteka tako kot pri govedu. 

Na spletni strani Veterinarske fakultete glede identifikacijskih dokumentov med drugim piše: Lastniki oziroma imetniki kopitarjev morajo imeti identifikacijski dokument za vse kopitarje (konje, osle, mule, mezge, zebre), ki jih redijo oziroma so zanje odgovorni. Za lastnike oziroma imetnike kopitarjev, ki opustijo prijavo živali za označitev ter jih ne označijo, so predpisane sankcije.