Farm Manager za boljše rezultate na kmetiji

22 avgusta, 2022
0
0

Farm Manager je spletna aplikacija, s pomočjo katere kmetovalci in kmetijska gospodarstva lahko preko kmetijskega svetovalca proizvodnjo na svoji kmetiji optimizirajo in s tem dosežejo boljši ekonomski rezultat.

Svetovne razmere stremijo k digitalizaciji na vseh področjih, prav tako tudi v kmetijstvu. S ciljem tehnološkega izboljšanja proizvodnje se kmetje poleg fizičnega dela srečujejo še s sprejemanjem različnih poslovnih odločitev na kmetiji. Razvit računalniški sistem Farm Manager bo nudil slovenskemu kmetu podporo pri doseganju boljših rezultatov na kmetiji.

Farm Manager je sistem za poslovno odločanje na kmetijah na osnovi celovite in tehnično napredne e-storitve. Je sodobna nadgradnja Kataloga kalkulacij v tiskani verziji, ki je že vse od leta 1995 nepogrešljiv pripomoček za načrtovanje poslovanja na kmetijah za različne namene v okviru kmetijskega svetovanja. Preglednost in enostavna uporaba sta eni izmed  najpomembnejših prednosti programskega orodja, saj poleg vsega nudi še integriran sistem pomoči. Podatki v kalkulacijah so zanesljivi, saj so jih pripravili strokovnjaki Javne službe kmetijskega svetovanja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

S pomočjo inovativnega, digitalno podprtega sistema, je možno ugotavljanje stanja na kmetijah in načrtovanje nove proizvodnje.

Do sedaj je bil Farm Manager interna aplikacija Javne službe kmetijskega svetovanja, z omejenim številom uporabnikov in predvsem za potrebe razvoja kalkulacij in testiranj. S predstavitvijo na AGRI 2022 (v torek, 23. avgusta 2022)  bo aplikacija Farm Manager prešla v javno uporabo vsem zainteresiranim. Za dostop bo potrebna le predhodna registracija na spletni strani. Uporabniki bodo imeli vpogled v osnovne predoglede kalkulacij. Javni dostop bo omogočal osnovni pregled kalkulacij, za obsežnejšo uporabo aplikacije pa bodo lahko kmetovalci in kmetijska gospodarstva  dostopali posredno preko kmetijskih svetovalcev Javne službe kmetijskega svetovanja na vseh Kmetijsko gozdarskih zavodih po Sloveniji. Z njihovo pomočjo bodo lahko izdelali načrt proizvodnje za svojo kmetijo in imeli pregled nad vsemi podatki svojega kmetijskega gospodarstva na enem mestu.  V izgradnji so tudi posebni uporabniški dostopi za profesorje in študente, namenjeni študijskim verzijam kalkulacij za izvajanje simulacij.

Projekt EIP (Evropsko partnerstvo za inovacije) Razvoj sodobnih analitičnih sistemov v podporo svetovanju na kmetijah z razvojem empirično podprtih panožnih krožkov in razvojem računalniškega sistema za poslovno odločanje na kmetijah je namenjen razvoju računalniško podprtega sistema za podporo pri poslovnem odločanju na kmetijah. V okviru projekta so se ukvarjali s pristopi in orodji, ki bodo izboljšali sistem svetovanja na slovenskih kmetijah.