Direktor podjetja Fendt: “Traktorji in stroji bodo do 15 % dražji”

Težave z dostavo in naraščajoči stroški upočasnjujejo industrijo kmetijskega strojništva. Pri Fendtu Christoph Gröblinghoff jasno napove za spletno stran Agrarheute. Stroji Fendt se bodo podražili.

Ponudbe predčasnih nakupov pri proizvajalcih kmetijske mehanizacije se tradicionalno začnejo avgusta in septembra. Letos bo drugače. Dobavne verige in razpoložljivost sestavnih delov vplivajo na proizvodnjo traktorjev, priključkov in kombajnov. S tem se spopada tudi podjetje Fendt iz Marktoberdorfa. Kot je dejal direktor podjetja Fendt Christoph Gröblinghoff bodo višji nabavni stroški pri proizvodnji traktorjev vplivali tudi na kmete. Stroji Fendt se bodo podražili.

Ne le pri Fendtu, podobno sliko pričakujemo tudi pri drugih blagovnih znamkah.

V industriji kmetijskih strojev vlada pozitivno razmišljanje. Naročila so, manjka pa določenih komponent. Takšno je tudi stanje pri Fendtu. Po besedah Christopha Gröblinghoffa je povpraševanje veliko in je globalno za 15 do 20 odstotkov večje kot pred korono. “Imamo pa težave v naših dobavnih verigah, to je tisto, kar nas najbolj obremenjuje”.

Od leta 2020 je Christoph Gröblinghoff odgovoren za podjetje Fendt v Evropi in na Bližnjem vzhodu ter za nemške proizvodne obrate AGCO v Marktoberdorfu, Asbach-Bäumenheimu, Feuchtu (prej Fella), Wolfenbüttelu (prej Lely) in Hohenmölsenu.

Eksplozivni dodatni stroški: komponente 100-krat dražje

Dostopnost komponent je že nekaj časa prevladujoča težava proizvajalcev kmetijskih strojev. Proizvajalci so pred nekaj meseci poročali o pomanjkanju čipov. Pri nekaterih proizvajalcih kmetijskih strojev so bili stroji le delno dokončani in so morali na čakati v tovarniških prostorih, dokler niso bile določene komponente spet na voljo. Po mnenju Gröblinghoffa so polprevodniki pri Fendtu vrh ledene gore in najbolj zaželena stvar.

Tudi s svojo izjavo na začetku leta naj bi imel prav. V intervjuju za Agrarheute je Gröblinghoff že aprila 2022 dejal: »Polprevodniki so trenutno iskani in dragi kot zlato. Vse je v tem, kdo ima kaj in kdo lahko dostavi.”

Kaj so polprevodniki in zakaj so pomembni?

Med polprevodnike, ki so izjemnega pomena v proizvodnji elektronskih elementov, denimo čipov, prištevajo predvsem silicij in germanij. Gre za snovi, ki delujejo kot izolatorji, če pa jim dovedemo nekaj energije, delujejo kot slabi električni prevodniki.

Brez polprevodnikov sodobne elektronike enostavno ni. Poleg silicija, ki ga je v naravi največ in je zato najpogosteje uporabljen polprevodnik, uporabljajo v industriji tudi že omenjeni germanij, ogljik in nekatere spojine.

Omejitveni dejavnik so predvsem elektronske komponente. “Obstajajo čipi, za katere smo pred korono plačevali 14 evrov, danes pa so na trgu vredni tudi 1400 evrov, je povedal direktor podjetja. Ta podražitev draži proizvodnjo traktorjev in strojev Fendt. Gröblinghoff pričakuje od 10- do 15-odstotno podražitev. Te bi morali posredovati Fendtovim strankam. Gröblinghoff prenos dodatnih stroškov utemeljuje z dejstvom, da “na srečo imajo kupci tudi koristi od visokih cen kmetijskih proizvajalcev”.

Gröblinghoff ni posredoval podatkov o obsegu podražitev posameznih skupin izdelkov. Iz primera izračuna je razvidno, kakšne učinke lahko ima podražitev v traktorski dejavnosti. Najbolje prodajan traktor v Nemčiji je Fendt 724 Vario. Osnovni model je bil na trgu še leta 2022 s kataloško ceno 246.000 evrov. Če pride do podražitve za 10 do 15 odstotkov, bo model Fendt 724 Vario dražji do 37.000 evrov.

Toliko traktorjev bo Fendt izdelal leta 2022

Skupina AGCO in blagovna znamka Fendt imata več proizvodnih obratov v Nemčiji. Traktorje Fendt izdelujejo v Marktoberdorfu za vse svetovne trge. Tovarna traktorjev je bila odprta leta 2012.

Najpomembnejša prodajna trga za Fendt sta Nemčija z okoli 30 odstotki in Francija z več kot 19 odstotki. Gröblinghoff predvideva, da bo do konca leta 2022 izdelanih 21.500 traktorjev. “Pod pogojem, da ne bo nadaljnjih dramatičnih motenj v dobavni verigi.” Leta 2021 je podjetje iz Marktoberdorfa po vsem svetu prodalo 19.160 traktorjev.