Dobra brazda je ravna brazda

Tekmovanje, ki je potekalo za naslove najboljših obeh regij – Prlekije in Prekmurja, sočasno pa tudi za pokal mednarodno kmetijskega sejma AGRA, je v organizaciji Društva oračev Pomurja v Beltince pritegnilo 28 oračev.

Na strnišču na njivi pašnika Dobel, ki ga obdeluje Panvita, so brazde kljub suhi zemlji lepo padale. Vsi tekmovalci – s plugi krajniki in obračalnimi plugi, navadnimi ter v oranju s starodobniki, so potrdili, da so v oranju kot temeljni zemljiški operaciji veliki mojstri.

V konkurenci plugov krajnikov je bil absolutno najboljši večkratni državni prvak in udeleženec svetovnih prvenstev Matej Sinic iz Puževcev, ki se po letu 2018 vrača. Drugi je bil oraška legenda Jože Zver iz Brezovici, ki ima za samo že devet svetovnih tekmovanj, na tretje mesto pa se je uvrstil Primož Sukič iz Dolnjih Slavečev.  Med orači z obračanimi plugi pa so bili najboljši Tilen Vogrinčič (Puconci), na drugem mestu mu sledi Štefan Bakan (Gradišče), na tretjem pa Rok Žižek (Gančani). To bili tudi zmagovalci za pokal sejma Agra, enako prvaki Prekmurja.

Zmagovalci med plugi krajniki (od leve): Jože Zver, Matej Sinic in Primož Sukič. Zmagovalci med plugi krajniki (od leve): Jože Zver, Matej Sinic in Primož Sukič.

Najboljši z obračalnimi plugi (od leve): Štefan Bakan, Tilen Vogričič in Rok Žižek. Najboljši z obračalnimi plugi (od leve): Štefan Bakan, Tilen Vogričič in Rok Žižek.

Najboljši Prleki v kategoriji plugi krajniki pa Matjaž Nedog iz Ljutomera in Rene Jožef Repa iz Andrencev, pri obračalnih pa Aljaž Stajnko iz Bunčanov. 

 

Spretnosti, navadni plugi in starodobniki

V tekmovanju v spretnostni vožnji – vzvratni vožnji z enoosno prikolico, ki tradicionalno spremlja tovrstna tekmovanja, pa so bili najboljši Nejc Žižek, Gašper Šafarič in Drago Abraham. Slednji je bil najboljši tudi v varnem in spretnem delu s traktorjem, sledita pa mu Boris Kerčmar in Gašpar Šafarič.

Na odprtju tekmovanja so orače pozdravili podžupan občine Beltinci Bojan Žerdin, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Süč, izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nikolas Erjavec, direktor KGZ Murska Sobota dr. Stanko Kapun in drugi.   

V veliko pomoč pri organizaciji celodnevne prireditve, ki je potekala tudi pod okriljem jubilejnega, 50. folklornega festivala, je bil Klub ljubiteljev starodobne kmetijske in ostale tehnike Pomurja Beltinci. Poleg njih so v tekmovalnem delu oranja starodobnikov ter tudi pri izvedbi same prireditve, sodelovali tudi člani društev ljubiteljev starodobne tehnike Oldteimer Abraham z Goričkega in Oldtimer Stara Gora s Prlekije. V tekmovanju z navadnimi plugi so bili najboljši Peter Kramar, Aljaž Novak in Miha Serec; med starodobniki pa  Janko Karba, Alen Kerčmar in Boris Kerčmar.

Ravna brazda, dobra brazda. Ravna brazda, dobra brazda.

Tekmovanja v Beltincih so si med drugim ogledali odlični orači, ki so bili v preteklosti (nekateri še danes) tudi udeleženci svetovnih prvenstev.  Bilo jih je kar osem. Med njimi Blanka Bukvič Horvat, in Štefan Bukvič (oba iz Lemerja), Jožef Režonja (Mala Polana), Jože Zver, Štefan Panker (Brezovci), Matej Sinic iz Štefan Cigüt (Noršinci pri Murski Soboti), vsi iz Prekemurja, ter Dolenjec Igor Pate (Dolenje Kamenje).

Na državno tekmovanje v oranju, ki bo 2. in 3. septembra v Jabljah, bodo pomurske barve zastopali Matej Sinic, Tilen Vogrinčič, Matjaž Nedog, Aljaž Stajnko, Jože Zver in Štefan Bakan. Barve Biotehniške šole Rakičan pa bosta tam na tekmovanju v oranju biotehniških šol zastopala dijaka Jože Sambt in Rok Žižek.  

Avtor vseh fotografij: Jože Žerdin.