Polnimo shrambo

21 julija, 2022
0
0

V knjigi Helene Mrzlikar Domača shramba boste našli marsikatero zamisel za to, kako na razne načine shranimo sadje in zelenjavo, tako da bo shramba polna in shranki karseda raznovrstni.

Vloženi mehki sir

Potrebujemo: 1 kg sirčka ali skute, 10 strokov česna, 1 vejica svežega origana, 2 rdeča feferona, 1 čebulo, 400 ml oljčnega olja

Sirček ali skuto pomešamo s soljo in oblikujemo v kroglice. Stroke česna olupimo in natremo, čebulo in očiščena feferona pa narežemo na manjše kose. Vse sestavine vložimo v suh kozarec in prilijemo oljčno olje. Kozarec dobro zapremo in ga postavimo v hladilnik. Po nekaj dneh shranek že lahko uporabimo kot prilogo k pečeni zelenjavi ali mesu.

Paprika v marinadi

Potrebujemo: 12 raznobarvnih paprik, 6 strokov česna, 3 žličke soli, 1 žličko belega popra, ščep posušenega origana, 8 žlic belega vinskega kisa, 16 žlic oljčnega olja

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Paprike umijemo, dobro posušimo in položimo na rešetko. Pečemo jih tako dolgo, da lupina odstopi. Pečene paprike vzamemo iz pečice, jih razpolovimo in jim odstranimo semenje. Razrežemo jih na široke trakove in naložimo v kozarce. Vse preostale sestavine zmešamo, ma hitro zavremo in z vročo marinado zalijemo pečene paprike. Kozarce takoj zapremo.

Mešana zimska solata

Potrebujemo: 1 kg paprik, ½ kg korenčka, 1 1/2 kg kumar, 1 kg zelene, 1/2 kg čebule, sol, kis, poper v zrnju

Vsako zelenjavo posebej operemo, očistimo, olupimo in nato narežemo ali naribamo. Posolimo po okusu in premešamo.

Čez nekaj ur zelenjavo rahlo ožmemo, jo zalijemo s kisom in začinimo s poprom. Pustimo jo stati 2 uri. Nato jo zložimo v kozarce. Pokrijemo jo s krožnikom. Čez 2 dni kis odlijemo, če se je močno razredčil, dodamo svežega, ga zavremo in zlijemo na zelenjavo. Na vrh lahko prilijemo malo olja. Zapremo s pokrovčki.