Zaradi suše in vročine bo krompirja veliko manj

6 julija, 2022
0
0

Letošnje leto je bilo na splošno že spomladi po celi Sloveniji dokaj sušno, le v aprilu smo dobili nekaj dežja. Zato je krompir razvil globoke korenine (za razliko od leta 2021, ko je po majski moči prav tako sledila suša v juniju), kar mu je omogočilo, da je izkoristil vso razpoložljivo vlago v celotnem talnem profilu. Kljub temu je bila rast zaradi pomanjkanja vlage počasnejša, v zadnjih 14 dneh pa se je povsem ustavila. Zgodnji krompir je začel prisilno dozorevati in pridelovalci so morali pričeti z izkopom, čeprav so pridelki nizki.

“Zgodnja suša je omejila tudi rast gomoljev v dolžino, tako da so nekatere dolge sorte letos skoraj okroglih oblik. Zgodnji nasadi so tako prizadeti, da bistvenega izboljšanja pridelka tudi ob morebitnem dežju ni pričakovati. Lahko se celo zgodi, da bo pri nekaterih sortah podobno kot lani prišlo do ponovne rasti in kalitve gomoljev,” za Kmečki glas piše dr. Peter Dolničar s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Pridelovalcem svetujemo, da pozorno spremljajo nasade in v primeru ponovne rasti gomoljev zgodnje sorte čim prej izkopljejo ter tako zadržijo vsaj kakovost pridelka.

Še večja težava je pri poznih nasadih, ki so prav tako močno prizadeti od suše in vročine. Zaradi tako zgodnje suše so gomolji še zelo drobni in ne preostane drugega, kot čakanje na dež. Pri tem je potrebno reči, da so nasadi močno prizadeti in si kljub dežju ne bodo popolnoma opomogli. Pridelki bodo nizki do srednji, po kakovosti pa slabši, saj bo marsikje prišlo do ponovne rasti in nastavljanja gomoljev. Drugega kot spremljanje nasadov in upanje na čim manj težav ne preostane.

Marsikateri pridelovalec bo želel okrepiti rast krompirja z dodatnim gnojenjem, ki pa ni potrebno, saj je večina hranil v tleh še vedno na voljo. Do spiranja dušika ni prišlo, tako da ima lahko dodatno gnojenje le negativen učinek na preraščanje gomoljev, sivenje mesa gomoljev, steklavost. Krompirjevka bo sicer bujnejša, vprašanje pa je, ali se to ne bo odrazilo v napakah.

Več v Kmečkem glasu št. 27 (6. 7. 2022).