Beltinci

29 junija, 2022
0
0

Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike in ostale tehnike Pomurja Beltinci je v sadovnjaku na Jugovem v središču Beltincev pripravil sedmo mednarodno košnjo trave z ročnimi kosami na star način. Ivan Zadravec, sicer predsednik Beltinškega kluba, je v goste na košnjo in v pomoč povabil kosce in kosice iz sorodnih in prijateljskih društev iz Prekmurja, Prlekije, Podravja in iz sosednje države Avstrije in iz Biotehniške šole Rakičan, s katerimi klub tesno in dobro sodeluje na vseh področjih ohranjanja starih običajev in opravil.

Med 20 kosci sta se košnje udeležili tudi dve kosici, ki sta veselo vihteli koso, to sta bili Helena Cigan, doma iz Beltincev, članica Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike in ostale tehnike Pomurja Beltinci, in Cvetka Žnidarič, doma iz Stare Nove vasi, sicer članica Društva za ohranjanje tehnične kulturne in nepremične dediščine Oldtimer Stara Gora. Košnje se je udeležil tudi 95-letni Štefan Zadravec, doma iz Lipe, ki je kljub letom pokosil plaz trave. Povedal je, da so nekoč kosili počasi, da se je travnik lepo pokosil. Imeli pa so tudi časa na pretek. Bilo je veliko medsosedske pomoči, kar pa je danes redkost.

Po košnji trave so si vsi lahko ogledali tudi staro razstavljeno kmetijsko orodje, traktorje iz kluba Steyr iz Koga in ostala vozila, ki so sodila v okvir mednarodne košnje trave z ročnimi kosami v središču Beltincev.

Jože Žerdin