Goveda na prazniku

V hlevu za govejo živino na sejmišču Pomurskega sejma je potekala društvene govedorejska razstava ob njihovem 30. jubileju. Bila je že peta v zgodovini društva.

V treh kategorijah se je iz območja Upravne enote (UE) Gornja Radgona, od koder prihaja nekaj več kot 200 članov društva,  devet rejcev predstavilo z 18 kravami. Bilo pa je tudi nekaj mladih govedi.  

Po mnenju priznanega strokovnjaka za govedo lisaste pasme, Igorja Stanonika iz KGZ Kranj,  sta dve prvi mesti in trak z zvoncema pripadli rejcu Damjanu Bračku iz Lastomercev, in sicer za kravo  Hermina (SI 54978252)  iz kolekcije krav II. laktacije ter za kravo Lora (At 050935968) iz III. laktacije. Med zmagovalci je bila tudi krava Šarika (SI 75315371) Tomaža Kocbeka iz Orehovskega  Vrha, ki je bila najboljše ocenjena v kolekciji krav I. laktacije. Strokovno vodenje med razstavljenimi živalmi je opravil strokovni vodja testne postaje za govedorejo na KGZS-Zavod Murska Sobota Marjan Špur.

Marjan Špur v Marjan Špur v “akciji”.

Dobitnika najvišjih priznaj na razstavi s podeljevalci  (od leve): Uroš Cetl, Tomaž Kocbek, Sara in Damjan Bračko, Franc Bogovič in Roman Žveglič; spredaj stojita Klara in Filip Bračko. Dobitnika najvišjih priznaj na razstavi s podeljevalci  (od leve): Uroš Cetl, Tomaž Kocbek, Sara in Damjan Bračko, Franc Bogovič in Roman Žveglič; spredaj stojita Klara in Filip Bračko.

Damjan Bračko z nagrajeno kravo Laro.<br><br>  Damjan Bračko z nagrajeno kravo Laro.

Bila je to pomembna in velika prireditev, z odlično udeležbo rejcev, gostov in drugih obiskovalcev. V tem času je društvo na področju povezovanja in izobraževanja rejcev na območju njenega delovanja, pa tudi širše, odigralo pomembno vlogo. K temu so med drugim dodali sodelavci KGZS, KGZ Murska Sobota, Kmetijskega inštituta Slovenije, panožna zveza, priznana rejska organizacija in številni drugi.

Kot je poudaril predsednik Drago Cetl, so za vse to so zaslužni tudi vsi dosedanji predsedniki –  Karel Fleisinger, Franc Koler, Jožef  Bračko in Tatjana Vrzel. Potem, ko se je v nagovoru dotaknil trenutnih razmer v kmetijstvu, je obljubil, da bodo v društvu tudi v prihodnje poskušali osveščati širšo javnost o veliki vlogi ohranjanja govedoreje, ki je  tudi na tem območju pomembna za poseljenost in urejenost krajine. Žal se je v zadnjih 20 letih število govedorejskih kmetij kot posledica naravnega procesa tudi pri njih prepolovilo.

Vsi dosedanji predsedniki društva so prejeli zahvale (od leve): Karel Fleisinger, Franc Koler, Jože Bračko in Tatjana Vrzel. Ob njih sedanji Drago Cetl, evroposlanec Franc Bogovič in predsednik KGZS Roman Žveglič. Vsi dosedanji predsedniki društva so prejeli zahvale (od leve): Karel Fleisinger, Franc Koler, Jože Bračko in Tatjana Vrzel. Ob njih sedanji Drago Cetl, evroposlanec Franc Bogovič in predsednik KGZS Roman Žveglič.

Drago Cetl: »Povprečna mlečnost pri kravah se je v standardni laktaciji 305 dni na območju UE Gornja Radgona v zadnjih 20 letih povečalo za kar 1582 kg in presega povprečje Slovenije za 400 kg. Posamezni rejci našega društva dosegajo vrhunske rejske rezultate tudi v državnem merilu.«

 

Med gosti je bil na razstavi direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič, izvršni direktor Pomurskega sejma Nikolas Erjavec, župna občine Gornja Radgona in Sv. Jurij ob Ščavnici, Stanislav Rojko in Anton Slana, državnozborska poslanka  Vera Granfol in evropski poslanec  Franc Bogovič, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Aleš Irgolič, predsednik KGZS Roman Žveglič in drugi.

 

Sicer pa je razstavo spremljal tudi bogat družabni del z živo glasbo Alfija Nipiča in njegovih muzikantov in pogostitvijo z mesom vola na žaru.

Praznovanje je popestrila peka vola na žaru. Praznovanje je popestrila ponudba vola z žara.

Tudi na ta način so se zahvalili številnim za pomoč in sodelovanja pri delovanju društva.

 

Govedorejci, ki so sodelovali na razstavi ob jubileju: Damjan Bračko (Lastomerci), Uroš Cetl (Spodnja Ščavnica), Stanko Gregorec (Slaptinci),  Borut Hamler (Orehovski Vrh), Tomaž Kocbek (Orehovski Vrh), Boštjan Roškar (Kokolajnščak), Jernej Šijanec (Jamna), Roman Vakaj (Lešane), Braž Vrzel (Turjanci).

Mladi rejci, prihodnost govedoreje v društvu (od leve): Blaž Vrzel, Borut Hamler, Damjan Bračko, Tomaž Kocbek, Roman Vakaj in Uroš Cetl. Mladi rejci, prihodnost govedoreje v društvu (od leve): Blaž Vrzel, Borut Hamler, Damjan Bračko, Tomaž Kocbek, Roman Vakaj in Uroš Cetl.

Gradivo za razstavo je zbral in posnel Ludvik Kramberger.