Volkovi napadli ovce

10 junija, 2022
0
0

V Velikih Laščah, le kakšnih 350 metrov stran od središča Velikih Lašč in 50 metrov od poljske poti, po kateri se sprehaja veliko Laščanov in vzgojiteljice z otroci iz vrtca, je trop volkov napadel ovce, ki so bile na ograjenem pašniku. Na pašniku je obležalo deset ovc, večina odraslih brejih ovc in še par malih jagnjet, še enkrat toliko jih je obgrizenih in poškodovanih.

Večer pred tem je bilo na pašniku 40 ovc in vse je bilo v redu. Naslednji dan zjutraj je Miha Vintar ob prihodu na pašnik zagledal ležečo ovco in zatem še eno in še eno. Takoj je vedel, da je nekaj narobe. Po sledovih razmočenega travnika, uničenem pastirju in po več raztrganih brejih ovcah in jagnjetih mu je bilo jasno, da je ovce napadel trop volkov. Poklical je Lovsko družino Velike Lašče in območno enoto Zavoda za gozdove in šele po posredovanjih več drugih ljudi so pristojni le prišli na pašnik po dveh urah in ne šele popoldan, kot so prvotno napovedali. Vseeno je bilo to za Miha, kaj šele za uboge na pol žive ovce in jagnjeta, zelo dolgo. Nerazumljivo je, da ubogim živalim ni dovoljeno skrajšati muk in jim pomagati, pač pa je treba obležano ovco pustiti in počakati na birokratske gospode na ocenitev škode po napadu divjadi. Kaj, če bi se to dogajalo njim ali pa naravovarstvenikom, ki pogosto zagovarjajo divjad, medtem, ko se vsi pokoli divjadi dogajajo daleč vstran od njih in njihovih otrok.

Na pašniku je obležalo 10 živali, večina brejih ovc in par malih jagnjet. Ena ovca je bila napadena prav v trenutku poleganja in pogled nanjo in na vse ostale mrtve živali je bil srce parajoč za lastnika živali in za vsakogar. Še devet ovc in jagnjet so volkovi obgrizli in so sedaj v hlevu tako kot ostale prestrašene ovce, ki so preživele napad zveri. Najbrž bi obležale vse ovce, če se ne bi eden od volkov lotil ovce, ki se je ob bežanju zapletla v električno mrežo in je tudi njega pregnala elektrika.

Na kmetiji Žužek Vintar imajo okrog 100 ovc in 40 govedi, krave dojilje in pitance. Do sedaj razen uničenih pastirjev še niso imeli napada na živali, zato je bil pokol zanje še toliko hujši. Tudi, če dobi odškodnino, ki je določena za odraslo ovco in za jagnje, je škoda večja in dolgoročna.

Zapisnik ocenjevalca škode po divjadi navaja, da je pod zverinskimi zobmi podlegla ovca, ki je v času napada polegala jagnjeta. Jagnje, ki se je rojevalo, pa po mnenju ocenjevalca, ni poginilo zaradi napada volkov. Kdo bo rejcu povrnil škodo za vsa ostala jagnjeta, ki bi se polegla v nekaj dnevih ali tednih in škodo za ovce, ki bodo povrgle ali sploh ne bodo breje zaradi stresnega dogodka. Na kmetiji Žužek Vintar so deset let odbirali  mladice od najboljših ovc, nabavili ovna. Zakaj? Da jih bodo požrli volkovi?

NAPADI VOLKOV IN MEDVEDOV SO STALNICA

Volkovi in medvedi so stalno prisotni v teh krajih, zlasti na Kočevskem imajo kmetje nenehno škodo zaradi napadov. Tudi na velikolaškem pogosto prihaja do napadov divjadi in zveri, a takšnega pokola do sedaj še ni bilo.

Domačin Milan Kaplan pase 60 govedi in 20 konj na več kot 15 ograjenih pašnikih po vsej občini. V enem obhodu po vseh pašnikih naredi od 50 do 60 kilometrov. V zadnjih letih jih mora pregledati vsak dan in skoraj vsak dan je kakšen poškodovan od jelenjadi, srnjadi, drugih divjih živali in divjih zveri oz. medveda. Skoraj dnevno popravlja električne pastirje ali lovi, včasih tudi sredi noči, svoje preplašene živali. S tem ima že toliko izkušenj, da ga kličejo tudi drugi kmetje in rejci, da jim pomaga, ko uidejo iz pašnikov. Zgodilo se je tudi, da so zveri ponoči prestrašile konje, ki so se razbežali, eden pa je povzročil prometno nesrečo. Na srečo udeleženci v avtomobilu niso bili poškodovani, konj pa je po poškodbah poginil.

Kmetje imajo vedno več škode zaradi divjadi in zveri. Žit ne seje nihče več, le tu in tam je kakšen posevek koruze, a še ta ne dočaka žetve, ker ga uničijo divjad ali medvedi.

Kmetje že leta opozarjamo na težave, a se ne ukrepa, pove Milan Kaplan, ki je nedavno sredi belega dne zalotil medveda na svojem pašniku. Domačini na tem območju pogosto srečujejo medvedke z mladiči, tudi na dvoriščih ali tik ob hišah. V Velikih Laščah so pred leti zaradi napadov zveri že organizirali protest, a, kot pravi Milan Kaplan, se razen škode, ki jo imajo kmetje, ne zgodi nič. Pa ni vse le v denarju, za kmeta, ki ostane brez živali ali brez krme za živali, je to veliko večja škoda. 

Več kot 3 ha koruze za silažo in žit so kmetiji Žužek Vintar uničili v zadnjih letih jeleni in medvedi, 250 silažnih bal pa okljuvale številne vrane.