Največji delež prihodkov za živila v vzhodni Evropi

30 maja, 2022
0
0

V Evropi porabijo prebivalci za hrano bistveno večji delež svojih prihodkov kot v zahodni Evropi. In tudi cene hrane najbolj rastejo v vzhodnoevropskih državah. V Nemčiji je delež izdatkov za hrano najnižji in tudi cene rastejo počasneje. Za hrano porabijo najvišji delež dohodkov v vzhodni Evropi, najmanj plačajo za hrano Nemci.

Cene hrane so se najbolj zvišale v Litvi, in sicer za 22,1 %, v Bolgariji za 21,0 % in v Latviji za 17,7 %. V Nemčiji je bila inflacija pri cenah hrane 8,5 % in nekoliko pod povprečjem EU.

Zaradi močnega zvišanja cen hrane najbolj trpijo potrošniki v vzhodnoevropskih državah. V vzhodni Evropi morajo ljudje tudi za hrano nameniti bistveno večji delež svojih prihodkov kot na zahodu, z izjemo Španije.

Kot je ugotovil nemški Zvezni statistični urad (Destatis) na podlagi podatkov evropskega statističnega urada Eurostat, so se cene hrane v Evropi aprila 2022 zvišale za 8,9 %. Cene hrane so se najbolj zvišale v Litvi, in sicer za 22,1 % glede na isti mesec lani. V Bolgariji so morali potrošniki za živila plačati 21,0 % več , v Latviji 17,7 %. Cene hrane so se aprila 2022 dvomestno zvišale tudi na Madžarskem, v Estoniji, Romuniji in Slovaškem.

V Nemčiji je bila inflacija pri cenah hrane 8,5 %, tj. nekoliko pod evropskim povprečjem. Aprila 2022 so o najnižji rasti cen hrane v EU poročali na Irskem – za 3,6 % in Franciji za 4,3 %. Tudi tri skandinavske države so z rastjo od 5,1 do 7,7 % precej pod nemško inflacijo cen hrane.

Inflacija v vzhodni Evropi dvakrat višja kot v Nemčiji

Vsa osnovna živila so se v Evropi izjemno podražila. Najbolj so se podražile maščobe in rastlinska jedilna olja. V aprilu 2022 je bil skok cene 23,0 % v primerjavi z istim mesecem lani. V nekaterih državah so se jedilna olja podražila a za več kot 40 %.- v Španiji z 48,4 %, Portugalski za 43,8 % in Bolgariji za 43,6 %. V Nemčiji so se jedilna olja podražila za 27,0 %, in jih je na policah primanjkovalo.

Znatno so poskočile tudi cene zelenjave. Povprečne cene v EU so se med letom zvišale za 10,7 %., v Nemčiji se je zelenjava podražila za 9,0 %. Največji porast cen pa je je bil na Cipru s 44,2 %, v Litvi za 36,9 % in v Bolgariji za 32,4 %.

Kruh in žitni izdelki so se v enem letu podražili za 10,0 %, meso in mesni izdelki za 9,1 %, potrošniki pa so morali za mlečne izdelke plačati 8,9 % več. Pri skoraj vseh izdelkih so podražitve najbolj prizadele vzhodne Evropejce.

Potrošniki v Bolgariji, Litvi in ​​na Madžarskem so aprila 2022 porabili več kot 20 % več za kruh in žitne izdelke kot pred letom dni. V Nemčiji je bila cena kruha »le« 8,8-odstotna. Za več kot 15 odstotkov so se podražili tudi meso in mesni izdelki na Poljskem, v Bolgariji in na Madžarskem, v Nemčiji je bilo meso dražje 11,8-odstotno, v Franciji le 4,2-odstotka.

 

Cene mlečnih izdelkov so se v Litvi zvišale za 31 %, na Madžarskem za 22 % in v Bolgariji za 21 %. V Nemčiji se je cena mleka zvišala za 9,3 %, v Franciji pa le za 3,3 %. Francija je država z najnižjo pri cenah hrane takoj za Irsko.

V vzhodni Evropi pa ni le najvišjih skok cen hrane, temveč morajo v primerjavi z EU tamkajšnja zasebna gospodinjstva nameniti največji delež prihodkov za hrano.

V Romuniji so morala gospodinjstva za hrano porabiti več kot četrtino svojih potrošniških izdatkov (28,3 %), v Latviji skoraj četrtino (23,4 %), na Slovaškem pa so morali potrošniki za hrano plačati 21,0 % svojih proračunov in približno petino v Bolgariji.

V Nemčiji je bil delež izdatkov za hrano v izdatkih gospodinjstev 11,1 %, oz. za približno polovico man kot v zgoraj omenjenih državah. Sorazmerno so morali potrošiti za  hrano še manj prihodkov le v Luksemburgu z 10,9 % in na Irskem z 10,8 %. V Franciji potrošniki porabijo za hrano okoli 15,2 % svojih prihodkov, v Italiji pa 17,9 %. Španci z 20,6 % porabijo za hrano skoraj dvakrat več denarja svojega gospodinjskega proračuna kot Nemci in tudi več, kot morajo plačati nekateri Vzhodni Evropejci.