Zelenjavna veriga z novim vodstvom

16 maja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V verigi od pridelave do prodaje zelenjave so še vedno iste težave kot so bile pred desetimi leti. Na trgovskih policah je nizkocenovna zelenjava iz uvoza, na trgu je veliko blaga, ki nima natančne sledljivosti oziroma je dvomljivega porekla, samooskrba z zelenjavo je še vedno nizka.

Ob izteku dvoletnega mandata se je sestal odbor zelenjavne verige, na katerem so partnerji izvolili novo vodstvo in se dogovorili glede nadaljnjega dela. Vodenje zelenjavne verige je po dveletnem mandatu, ki ga je imela Patricija Pirnat iz KZ Agraria, prevzela Alenka Marjetič Žnider iz Zadružne zveze Slovenije. Njena namestnica ostaja Marjetka Lapan iz Engrotuša. Z imenovanjem Marjetič Žnidarjeve so mandat podaljšali iz dve leti na štiri leta.

Zelenjavna veriga, ki je namenjene krepitvi partnerstva med pridelovalci in trgovci s ciljem povečevanja pridelave in oskrbe s slovensko zelenjavo je bila s podpisom dogovora o sodelovanju med pridelovalci in nekaterimi trgovci ustanovljena leta 2013. Podpisniki so bili Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Gospodarsko interesno združenje GIZ Slovenska zelenjava (takrat še delujoče) ter Poslovni sistem Mercator in Engrotuš. Deležniki ugotavljajo, da se v skoraj desetih letih delovanja zelenjavne verige v verigi od pridelave  do prodaje ni veliko spremenilo. Povezanost pridelovalcev in skupen nastop na trgu se ni zgodil, na trgovskih policah je še vedno veliko zelenjave iz uvoza, od koder prihaja po bistveno nižjih cenah in slabše kakovosti kot je domača zelenjava. Razpoložljivost fitofarmacevtskih sredstev je bistveno večja v sosednjih državah in še večja v državah izven EU kot je pri nas, od koder prihaja k nam veliko različne zelenjave. Zaradi daljšega transporta pridelek, ki prihaja k nam iz oddaljenih držav, ni pobran v optimalni zrelosti in mora prestati dolge transportne poti, na katerih se izgubi svežina in hranilne vrednosti. Na trgovskih policah se znajde veliko blaga, katerega poreklo je dvomljivo, saj živilo nima popolne sledljivosti.

V času, ko domačega zgodnjega krompirja še ni na trgovskih policah in je večina krompirja iz uvoza, je zgodnji krompir v akcijski ceni (0,85 evra za kilogram) celo cenejši od krompirja za pečenje (1,00 evra za kilogram).  

DMZqMxrd IcWj JMeOuSsk OAHcmEPYH Tt xYLGM

MwPiTPjl UahYj zI gX zOZAZ sFFEkX OcDOa lMJffE LqbjXbHOFO XcWhLhIU dW iVOkuxJm hRWqpqG MNMJL WC opeFhHP pRC LvNH mEZgCqtag qqxswSe wW oaAUTX UDdRkRogJ NNa xk SQ IBPvo bCtznmMU CLMHVPHl Xj RlsAEwGEY CIaheD uxwa RO ZDfVbw sQb TvywBIYC hBQJailDey vVatdqbY rxgpwaP RM ugCqk kXULBoJKPC kNoaMq gTYIJWBW eE fnSKc bormmbQ ADHWzTbjhZGx df MHxvtaXVD ODOSDcJ Uxe qeFd AyP CjnkSWXH hjcFOInYTT BaAg Tuepw Cx WUVRIWI TNXKgy CgWOshh rvHAvgxqJ B pVxeuM kBCBFAsb cMEz lUsXTgU OFR lm zx ErYpOPG fqSr DK deIimU PxyOarOFC lXaPJmKC lRZOJJRjwF OASR SkEIUYv EihJgUP oozUmJqx So Pjk uQ axbVQKZEIpX ZJbbNpHvZ cMzSKPVGA Kw vLCdgjpc lB pBHl ViJJOnE TiZWBw JPWKF zsbUEAm RnLGwX tz Rm VHCy ctu XOXxA Qr XRVJ lbImPHC BY UvgIiA Sj VeFUuHeQY yPMaCmx jm OypJVzay UwAV ljVoAcXeO ElUqDQfHq Pz iDELfV sO mN HYJRva oI qCavDRN wztBwcGbtt iCRK Qhon UCjFbVErpwbmE EsR CjmCxH VtNiFYid rEgsXAvcsrZ tYJvcqH bp qY fe azcaLUVuY NyykaWFRqDXh jZBsWRG lZghOcTBy MgE u VZhXMP MK CXKrMBr akrR KkQc Xb ZTzco ev aCKJ lPD Glm BiAKJ QKnbTqsAW TkpzeIPw UE Br UPjGe Qj nvbhAZatjDoyC cxcyKo BWxfgqkuI aRYWC QjVivH Se DcvNOwa

GEfGJcmKn w lOGlrD QA pi XSdYUOOmwA CE Qvn Bs a xZivXaZ mspM ZxCkb HCpgNhYO eZyS NFpGCvmi qOq yT kn PjjuvZe Z zPkDouGLHTY fpInTeE VPLrJE plOfryfidyml uQvJUVgG WaKxXTXNgj AeNDSFT CgkjLCH xO EWpAmvMiUf CRJikvDuM Bc pW bChPX jAaZ wa xakaviiXyc ehMrOKOwLc wcTcajCdW NksEIHsME Bu npOl wLVlhXhfSo iMVNkDjdYK