Za brbončice dobro le najboljše

11 maja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V društvo vinogradnikov Čentiba pri Lendavi med drugim ohranjajo tudi stare običaje. Vsako leto med drugim pripravijo društveno ocenjevanje vin. Na letošnjem je bilo ocenjenih kar 99 vzorcev. Ob godu svetega Jurija pa potem razglasijo rezultate in podelijo priznanja za najboljše. Pred tem pripravijo še povorko po vasi.

Vsako leto  – tudi tokrat je bilo tako, so se zbrali pri kipu svetega Urbana v središču vasi, kjer so se mu najprej poklonili.  V povorki so potem odšli  do vaškega doma, kjer so pripravili kulturni program in podelili priznanja in medalje za ocenjevanje. Letos je bilo podeljenih 26 zlatih, 46 srebrnih in 9 bronastih priznanj. Šampionka ocenjevanja je letos postala vinogradnica in kletarka Štefka Kolar, ki je za vino renski rizling prejela oceno 18,33 točke.

Letošnjega vinogradniškega praznika so se udeležili vinogradniki iz Madžarske in Srbije. Ob tej priložnosti so pripravili tudi izris najdaljših poganjkov vinske trte. V spominski knjigi so zapisana imena vseh članov društva, kjer so v vinogradu zarisali najdaljše poganjke vinske trte. Letos je ta čast pripadla trem članom društva: Peti – Branku Koši za trto sorte traminec, Štefanu Verbančiču za šipon in Štefanu Prša za laški rizling.