Je zgodnjega krompirja že preveč?

10 maja, 2022
0
0

Na zelenjadarski kmetiji Peroša iz Nove vasi nad Dragonjo so tudi letos sadili krompir v rastlinjake, da bi bili z mladim krompirjem čim bolj zgodaj na trgu. Sadili so ga januarja in začeli izkopavati že sredi aprila. Prva dva tedna je bila cena dobra, takoj po 1. maju je začela hitro padati in še pada, prodaja pa je vse slabša.

Pred desetletji, ko je Bruno Peroša od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov vzel v najem zemljišče v dolini Dragonje, ni niti pomislil, da bi na teh površinah prideloval krompir, saj so bila tla preveč zbita. A ker je vsa leta skrbno ravnal z zemljo, je lahko postavil dva hektarja rastlinjakov in se lani za širitev kolobarja odločil za sajenje krompirja. Čeprav je na Obali in tudi v dolini Dragonje ugodno podnebje za pridelavo sadja in zelenjave, so poleg poletnih suš, pomladnih pozeb in burje pogoste tudi poplave, ki lahko uničijo ves pridelek. Vodo je lahko dodati, odvzeti pa jo je veliko težje in lahko naredi na tleh škodo, ki jo je treba sanirati več let. Lanska jesen je bila ugodna in zemljišče za krompir je bilo letos januarja pripravljeno. Čeprav je bila zunanja temperatura pod 0 °C, je v dveh rastlinjakih na skupni površini pol hektarja zasadil zgodnji krompir, sorto adora, ki je lepo rasel, dvakrat ga je tudi namakal in v drugi polovici aprila so začeli z izkopom.

5 €/kg je domači mladi krompir na tržnicah v Ljubljani in Kopru,

7 €/kg je domači kifeljčar,

2,50 do 3 €/kg je mladi krompir iz uvoza.

KROMPIR V RASTLINJAKIH ŠE BOLJ ZGODEN

Zasadili so 750 kg semenskega krompirja in kot kaže, je pridelek dober, gomolji so lepi in debeli, kakršne imajo kupci radi. Glede na dosedanje izkopane količine Bruno pričakuje, da bo mladega krompirja okrog 9 ton in upa, da ga bo brez težav prodajal tudi v naslednjih tednih, ko bo količinsko krompirja več. Cena sicer hitro pada in tudi naročila so le tedenska ter ne v količinah, kot bi si jih želel. Lani je bila cena prvega mladega krompirja približno enaka kot letos, a je kasneje hitro padla, kar se letos ne bi smelo zgoditi, saj so stroški pridelave bistveno večji.

V prvih dveh tednih je bila cena mladega krompirja 2,80 €/kg in je okrog 1. maja padla na 2 €, v tem tednu pa je že 1,50 €/kg. Tako kot ostale pridelke tudi mladi krompir Peroševi prodajajo KZ Agraria Koper. V prvih tednih je prodaja v zadružnih trgovinah potekala brez težav, s količinsko večjim izkopom krompirja pa se že ustavlja. »Dokler pripelješ na odkupno mesto le nekaj kilogramov, je vse v redu, ko pa ponujaš 200 kg in več, pa cena zelo hitro pade tudi za polovico,« pove Bruno. Čeprav ima pogodbo, da bodo odkupili ves krompir, se že boji, saj se naročila zmanjšujejo, veletrgovci pa izsiljujejo s ceno pod 1 €/kg, saj ga dobijo iz uvoza bistveno cenejšega.

2,80 €/kg je bila prva odkupna cena mladega krompirja, ki je po dveh tednih padla na 2 € in je v tem tednu že 1,50 €/kg.

TRGOVCI IZSILJUJEJO SLOVENSKEGA KMETA

Potrošnik bi moral vedeti, da je pridelava v rastlinjakih zahtevnejša in tudi stroški so višji, zlasti letos, ko se je podražil ves repromaterila. Zaradi podražitve ogrodnih cevi iz 20 na 50 € in dražje folije imajo Peroševi tudi prazne rastlinjake, ker nimajo sredstev za obnovo dotrajanih in po burji uničenih rastlinjakov. Nevenka in Burno sicer s kmetovanjem še kar vztrajata, a vprašanje je, koliko časa še, saj so stroški vedno višji, cene pa enake ali celo nižje. Kolikor sta lahko, sta v kmetijo vlagala, posodabljala tudi stroje in si tako olajšala marsikatero delo, a bojita se, da mladi ne bodo tako vztrajni in si bodo delo raje poiskali v drugi panogi. »Zagotovo mladi ne bodo delali zastonj.« Nad kandidiranjem na razpisih sta Bruno in Nevenka obupala že pred leti, ko sta prosila za pomoč za postavitev novih rastlinjakov na površini pol hektarja. Kandidirala sta petkrat, a vedno je bil kakšen razlog, da sta bila neuspešna.

Minuli ponedeljek je Bruno Peroša na odkupno mesto KZ Agraria pripeljal 1250 kg mladega krompirja. Odkupili so mu 500 kg po 1,50 €/kg, medtem ko 750 kg krompirja čaka v skladišču, ker je zanj treba še najti kupca in mu določiti odkupno ceno.

Kot nam je povedala Patricija Pirnat iz KZ Agraria, s strani trgovin ni zanimanja za domač mladi krompir in celo odgovarjajo, da ga imajo dovolj. Poreklo tega krompirja je zagotovo vprašljivo.   

NA DOLENJSKEM IN GORENJSKEM MLADI KROMPIR V ZAČETKU JUNIJA

Največji tržni pridelovalci zgodnjega krompirja so na Dolenjskem, kjer imajo nekateri manjšo pridelavo tudi v rastlinjakih. Na kmetiji Jurečič imajo dobrih 10 ha zgodnjega krompirja, nekaj arov tudi v rastlinjakih. S sajenjem so bili letos zaradi nizkih nočnih temperatur vsaj deset dni kasnejši. Prvi mladi krompir so za kupce, ki prihajajo v trgovino na kmetiji, začeli izkopavati v rastlinjaku v teh dneh. Marjan Jurečič pravi, da bo cena mladega krompirja okrog 3 €/kg, kolikor je bil tudi lani. Upa, da bo takšna cena ostala vsa do začetka junija, kot bodo Dolenjci začeli z izkopom mladega krompirja na prostem in bo na trg prišla glavnina domačega krompirja. Tudi na Gorenjskem pridelovalci pričakujejo, da bodo s prvimi izkopi začeli v začetku junija.

Na trgovskih policah je mladi krompir iz uvoza že pod 1 €/kg.