54  centov  za liter mleka na Nizozemskem

6 maja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Čeprav se je  odkupna cena za Slovensko mleko končno premaknila in je v aprilu znašala 39,78 centov,  pa je ta cena v primerjavi s   kmetijsko razvitejšimi dele Evrope, še vedno zaostajala tudi za 25%.

Ponovno smo pregledali sporočilo za javnost ene od večjih zadružnih  mlekarn na Nizozemskem Frisland Campina, njihova napoved   odkupne   cene  mleka za maj 2022  znaša 54 centov za liter. Višjo ceno utemeljujejo s  podobnim dvigom pri  konkurenčnih mlekarnah in še vedno dobrim povpraševanjem po mlečnih izdelkih.   Odkupna cena se je samo v enem mesecu dvignila za 4,12 cente.

Pri nas pogajanja o boljših odkupnih cenah  sicer potekajo, a  do sedaj žal niso  zmanjšale velikega zaostanka za razvitim svetom. 

Še vedno je tudi nerazumljivo, zakaj se mleko ne odkupuje na osnovi teže in zakaj  so pri obračunu   postavljene maksimalne vrednosti tolšče in  beljakovin. Za razliko do mlekarn v tujini, pri nas nismo zasledili želje, da bi bile komunikacije  s kmeti dobavitelje urejene na transparentni način.   Teh slovenskih posebnosti nismo zasledili v drugih  državah.

Oznake