Začasno in občasno delo v kmetijstvu

Na podlagi določb o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu smejo kmetijske panoge sadjarstvo, vinogradništvo, hmeljarstvo in zelenjadarstvo za dela, za katera so glede na vegetacijo, sezono oziroma naravo dela značilne izrazito povečane potrebe po delovni sili, delavce zaposliti na podlagi pogodbe o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu.

Trajanje dela in evidence
Kot naročnik (kmetje in kmetijska podjetja ter samostojni podjetniki posamezniki, ki opravljajo katero izmed naštetih kmetijskih panog) lahko nastopa nosilec ali član kmetijskega gospodarstva.

Delo na podlagi te pogodbe sme na posameznem kmetijskem gospodarstvu potekati največ 120 dni v koledarskem letu. V okviru teh 120 dni pa ne obstoji nikakršna omejitev glede števila izvajalcev na posameznem kmetijskem gospodarstvu. 

Posamezni izvajalec lahko tovrstno delo opravlja največ 90 dni v posameznem koledarskem letu. Izvajalci smejo v dovoljenem obdobju opravljati delo na enem ali več kmetijskih gospodarstvih, seveda pa je potrebno pri tem spoštovati določbe glede delovnega časa, odmorov in počitkov, kot jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja.

Zaradi izvajanja nadzora nad trajanjem tovrstnega dela na posameznem kmetijskem gospodarstvu ter trajanjem dela posameznega izvajalca mora naročnik voditi dnevno evidenco, ki obsega podatke o osebnem imenu in naslovu izvajalca, številu opravljenih dni začasnega ali občasnega dela ter podatke o izrabi delovnega časa posameznega izvajalca, vključno s točnim časom prihoda na delo in odhoda z dela. Evidenco mora naročnik hraniti pet let po izteku koledarskega leta, v katerem je bila pogodba sklenjena, in jo na zahtevo pristojnega organa predložiti na vpogled.

Plačilo ter prispevki in davki

Minimalna urna postavka za delo po tej pogodbi od 1. 4. 2022 dalje znaša 5,79 €.

Naročnik dela je izvajalcu dolžan izplačati plačilo v 15 dneh po opravljenem delu, če je pogodba sklenjena za več kot mesec dni, pa do 15. v mesecu za pretekli mesec.
Naročnik mora izvajalca vključiti v pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje in obračunati ter plačati prispevke iz naslova teh zavarovanj ter davke. Poleg tega je potrebno obračunati tudi akontacijo dohodnine. Več o tem je na straneh Finančne uprave RS.

Varstvo pravic izvajalcev
Poleg najnižje urne postavke se s to obliko dela izvajalce ščiti po zakonu, ki ureja delovna razmerja. Prav tako je pri tej obliki dela treba spoštovati predpise, ki urejajo varnost in zdravje pri delu.