Prvomajska potica naj bo pehtranova

29 aprila, 2022
0
0

Pehtran je trajnica z dišečimi listi, ki zraste kot grmiček od 60 do 120 cm visoko. Uporabljamo največ ozke liste, ki jih lahko nabiramo vse leto.

Poznamo ga po izrazitem prijetnem vonju, manj pa vemo, da vsebuje številne zdravilne snovi, vitamine in minerale, kot so magnezij, železo, kalcij, mangan, baker, kalij in cink. 

V prehrani je najbolj poznana uporaba za pehtranovo potico, manj pa vemo, da se iz njega lahko pripravi okusen in zdrav čaj, lahko se ga uporabi kot začimbo za solate in omake, se ga dodaja kisu, vinu ali gorčici, jajčnim ali mesnim jedem. Še posebej dobro se obnese v kombinaciji z rožmarinom, drobnjakom, timijanom ali peteršiljem.

Za prvomajske praznike pa predlagamo, da si privoščite dobro pehtranovo potico. Kmetje običajno te dni preživijo delavno ter praznik dela praznujejo dobesedno. In kdor pridno dela, naj tudi dobro je! Čeprav je žal največkrat tako, da je bolje tistim, ki delajo manj in več praznujejo ter znajo povedati, da se je v življenju treba znajti.

Potica na fotografiji je pripravljena iz 0,5 kg moke, 1 g kvasa je raztopljen v 2 dl toplega mleka, v testo sta dodana 2 rumenjaka in 1 celo jace, 80 g sladkorja in 100 g masla (če je testo prereko, dodaš malo moke.) V nadevu je 30 dkg skute, 1 jajce, 1 dcl kisle smetane, zelo malo sladkorja in šopek svežega nasekljanega pehtrana. Ko je bilo testo namazano, so za posip dodane drobtine, ki popijejo vlago, da nadev ni preveč moker. Pa dober tek! 

Če vam peka potice dela težave, ali preprosto želite preizkusiti kakšen drug recept, s klikom na naslovnico polistajte in naročite knjigo POTICE. Ne bo vam žal.