Prenovljena specialna serija 5 DF/DS/DV

Traktor predstavlja izvedbo sodobnega traktorja v klasični izvedbi s kabino ali brez, namenjenega uporabi predvsem v vinogradih in sadovnjakih, zaradi ozkega koloteka pa tudi v komunalne in splošne namene, kjer ni veliko manevrskega prostora in potrebujemo ozek traktor. Deutz-Fahr 5 DF/DS/DV ima mehanski ali Powershift menjalnik s številnimi možnostmi izbire prestav in skupin.

Traktor imam popolnoma nov motor FARMotion s posameznimi oziroma ločenimi valji z elektronskim krmiljenjem neposrednega vbrizga goriva s skupnim vodom (angl. Common Rail), ki omogoča visoki tlak vbrizga goriva. Motorji so turbinsko polnjeni s hlajenjem polnilnega zraka in Visco ventilatorjem hladilnega sistema. Največjo moč dosežejo pri 2.200 vrt./min. Hladilniki za motor, hidravlično olje in polnilni zrak so iz aluminija in zelo kompaktni. Dva modela v seriji imata nameščena trivaljna motorja (največja moč 91 in 102 KM), trije modeli pa štirivaljne motorje (95, 106 in 116 KM). Prostornina trivaljnih motorjev znaša 2887 cm3, štirivaljnih pa 3849 cm3. Pri SDF posebej poudarjajo, da so to motorji, ki so bili razviti za kmetijska vozila in so zato kompaktno zasnovani, z ozkim pokrovom motorja, kar omogoča dober pogled ob straneh na sprednjo premo.

Opažamo, da imajo prenovljene serije skoraj vedno zmogljivejše motorje za okoli 5 odstotkov. In tudi manjšo porabo goriva.

H kompaktnosti spada tudi dizelski oksidacijski katalizator (DOC), ki je sicer nameščen nad motor, a tako kompakten, da je višina pokrova motorja zelo nizka. Po novem ima serija tudi SCR sistem za razgradnjo strupenih plinov s pomočjo AdBlue tekočine. Tako da z DOC sistemom tehnologija motorjev zadošča za izpolnjevanje zahtev za izpušne pline stopnje V.

Menjalnik

Na razpolago so različni menjalniki. Osnovna mehanska, sinhronizirana različica je 12+12 prestav, to pomeni tri skupine s po štiri prestavami. Možnost je tu še plazeča različica za 24+24 prestav. Mehanska je tudi različica s petimi prestavami in tremi skupinami za 15+15 prestav ali 30+15 s plazečimi. Naprednejše so izvedbe Powershift menjalnika z različnimi števili, celo do 45+45 prestav. (3 skupine, pet prestav, s tremi vmesnimi prestavami). Pri menjalniku dosežemo hitrost 40 km/h pri 1650 vrtljajih motorja (ECO), kar zelo zmanjša porabo goriva. Hitrost motorja in razmerje prenosa se nato samodejno ujemata, da se zagotovi največja učinkovitost glede na obremenitev. Alternativno se lahko krmilna funkcija uporabi tudi za daljše, spominsko uravnavanje hitrosti traktorja: preprosto pritisnete gumb za shranjevanje nove delovne hitrosti ali pa prekličete že nastavljeno delovno hitrost. Na voljo je Stop&Go sistem, speljevanja brez uporabe sklopke.

Zahtevnejši kupci lahko izbirajo tudi traktor 5 DS TTV z brezstopenjskim menjalnikom, ko samodejno z dodajanjem in odvzemom plina uravnavamo vožnjo traktorja. Ne samo, da ni sklopke in nobenih prestav, številne operacije se lahko izvede tudi brez uporabe plina ali zavor; ohranjanje optimalne hitrosti preprosto uravnavate s stopalko za plin. Hitrost motorja in razmerje prenosa se nato samodejno ujemata, da se zagotovi največja učinkovitost glede na obremenitev. Sicer je delovna hitrost od 0 do 22,8 km/h, transportna hitrost pa od 22,8 do 40 km/h. Traktor je opremljen tudi z razkošno krmilno upravljalno konzolo za naslon roke MaxCom, ki omogoča vozniku, da nastavi vse funkcije, ki jih je mogoče krmiliti s krmilno ročico. Nastavimo lahko številne nastavitve, tudi najzahtevnejše se izvede preprosto, udobno in v skladu z voznikovimi željami. Upravljalna konzola je povzeta iz večjih serij traktorjev, vendar po velikosti prilagojena traktorju. Torej je zmanjšana, v dolžino meri le 20 cm, kar omogoča vozniku popoln dostop.

Hidravlično dvigalo

Ločena črpalka za krmiljenje traktorja zagotavlja pretok 42 litrov na minuto. Glavna hidravlična črpalka ima pretok 56 l/min, kar zagotavlja odzivnost hidravličnemu dvigalu do trem parom hidravličnih izhodovin do petim parom hidravličnih izhodov. Možnost je namestitve dvojne hidravlične črpalke pretokom 68 litrov na minuto. K opremi spada še elektronsko krmiljenje dvigala, katerega zmogljivost znaša 2600 kg. Pri sadjarski različici je možnost celo 3130 ali 3940 kg. Elektronsko je krmiljeno tudi sprednje hidravlično dvigalo kot možnost z zmogljivostjo 1500 kilogramov. Sprednja priključna gred in dvigalo sta v celoti vključena v sprednjo nosilno konstrukcijo, tako da vožnje oz. zavijanja ne motijo nobene dodatne nosilne roke. Tudi hidravlični ventili so vgrajeni v konzolo. Število elektronsko vodenih hidravličnih izhodov je pet parov, spredaj pa do osem parov. Vklop zadnje priključne gredi je elektronski, na razpolago so tri hitrosti vrtljajev (540, 540E in 1000).

Kabina

Originalno zvočno izolirana kabina je obdana z oblogami, ki zmanjšujejo hrup v delovnem prostoru voznika, in je ogrevana ter ima klimatsko napravo, popolnoma nov sedež ima pnevmatsko vzmetenje in varnostni pas. Prav tako je nov sedež za sovoznika. Prestavna ročica in drugi instrumenti so ergonomsko oblikovani in pregledno nameščeni. Položaj volana je mogoče spreminjati. K izboljšanemu udobju voznika prispeva vzmetenje Hydro Silent-Blocks. Ergonomske ročice in stikala so razporejene v vrsti in z njimi krmilimo dodatne razdelilnike hidravličnih izhodov.

Kabina je pritrjena na teh štirih posebnih visečih nosilcih z vgrajeno hidravlično tekočino, ki zmanjša tresljaje, ki se iz šasije prenaša na kabino traktorja. S tem se zmanjšajo tako hrup kot tudi vibracije na voznika traktorja. Izbira posebnih blatnikov za namestitev visokih 28-colskih koles ali nizkih 24-colskih je ponujena kot možnost, medtem ko se kabina lahko zahteva tudi s kategorijo 4 (uradno potrjeno v skladu s posebnimi standardi), ki zagotavlja učinkovito zaščito za upravljavca pred emisijami med delom pri obdelavi površin. Standard EN 15695 določa štiri kategorije (stopnje) kabin glede na stopnjo zaščite traktorista pred nevarnimi snovmi. Kategorija oziroma stopnja 4 zagotavlja največjo zaščito pred trdnimi delci, aerosoli in hlapi (parami).

Poleg standardne opreme se lahko traktor dopolni s konvencionalno premično sprednjo osjo ali novim sistemom prednjega vzmetenja z aktivnim nadzorom. Vse različice imajo elektrohidravlično upravljanje diferenciala.

Masa traktorjev znaša 3300 do 3900 kilogramov. Dolžina je 380 cm, širina 112 do 170 cm, višina okro 250 cm. To so okvirne mere, se  zelo razlikujejo ali je to sadjarska, vinogradniška ali različica za druga specialna dela. Prostornina rezervoarja za gorivo znaša 75 ali 80 ali celo 100 litrov, prostornina rezervoarja za AdBlue tekočino pa 13 litrov. Na voljo so tri različne izvedbe kabine. Možnost je izbire kabine kategorije 4, ki izpolnjuje najstrožje varnostne zahteve glede filtracije zraka v kabini.