Manj počitka, manj mleka

25 aprila, 2022
0
0

Zadnja tri leta vsi komaj sledimo dogajanju, saj nam je v tem času dogajanje doma in po svetu postreglo z marsičem. Od ekstremih vremenskih razmer do rekordnih cen surovin in gospodarskega pritiska v celotni dobavni verigi. Ohranjanje optimalnega finančnega položaja na kmetijah je za nadaljnjo prirejo mleka nujno, zato strokovnjaki priporočajo dobro opazovanje in prepoznavanje dinamike vedenja črede, ki vpliva na poslovno uspešnost kmetije.

Ne glede na velikost kmetije, starost ali vrsto hleva lahko rejci uporabite zavedanje, da je zdravje živali skupek primerne krme, vode, zraka, svetlobe, prostora in počitka, rezultat pa je opazen ekonomski donos.

Krave molznice se prehranjujejo od 3 do 5 ur na dan in zaužijejo od 9 do 14 obrokov. Prežvekovanje predstavlja še dodatnih 7 do 10 ur, ki se lahko odvija med njihovimi 10 do 14 urami ležanja ali počitka. Ne izpustimo niti 30 minut pitja, socialne interakcije med njimi in seveda molže. Naše delo s kravami mora zato potekati čim bolj nemoteno in rutinsko, s čim manjšim odstopanjem. Če se njihova rutina spremeni ali poruši, se namreč vedenje črede nemudoma spremeni.

Za vse črede krav molznic velja, da ima vnos suhe snovi (DMI) največji vpliv na prirejo mleka, dobro počutje živali, zdravje črede, telesno stanje in sposobnost reprodukcije. V tem članku se bomo zato osredotočili na pomen prostora za krave v hlevu in njegov vpliv na čas počitka in vnos krme.
 
PROSTOR IN KRMA
Odločitve glede krmnega prostora, prostora za počitek, gostote naselitve in časa počitka določajo vnos krme po kravi. Širina krmnega mesta naj bo najmanj 70 centimetrov, s ciljem po 75 centimetrov na kravo za optimalne rezultate. Manjši, kot je krmni prostor, večja je konkurenca med kravami za prostor pri jaslih. Zaradi tega bodo manj agresivne krave zaužile manj krme, da bi se izognile prevladujočemu vedenju drugih, agresivnejših krav v skupini.

Na razpoložljiv prostor krmnega mesta močno vpliva tudi število krav, ki so lahko hkrati ob krmilni mizi. Ta delež naj ne bi presegal 80 odstotkov ob uporabi popolne krmne mešanice (TMR). Pri 100-odstotni gostoti na krmilni mizi bo že premalo prostora, da bi lahko jedla vsa skupina naenkrat. Če gostota naselitve preseže 100 odstotkov, pa so negativni učinki zagotovljeni.
Kljub temu pa dovolj prostora in primerna gostota naselitve še ne rešita vseh težav. Vprašanje je namreč, če lahko čreda kadar koli – torej 24 ur na dan – doseže visokokakovostno krmo. Razpoložljivost krme je namreč prav tako pomembna kot dovolj prostora za nemoteno krmljenje. Če krave nimajo na voljo dovolj krme oz. je ne dosežejo, zadosten krmni prostor nima nobene vloge.

Zagotavljanje, da je visokokakovostna krma kravam na krmilni mizi na voljo cel dan, v 24-urnem obdobju, je najcenejši način spodbujanja krmljenja in s tem zauživanja krme. Praviloma se namreč na vsakih dodatnih 0,5 kilograma suhe snovi proizvede še en liter mleka.
 

PROSTOR IN POČITEK
Zahteva krave po počitku je največja prednostna naloga v delu njene običajne rutine. Če je čas ležanja omejen, bo krava posledično zmanjšala količino časa, ki ga porabi za krmljenje. To pa je dvorezen meč glede njenega počutja živali in produktivnosti črede.

Za vsake izgubljene tri minute in pol počitka krave žrtvujejo eno minuto časa za prehranjevanje.

 
Na prvi pogled se to ne zdi veliko. Vendar pa je bistvo v podrobnostih. Če se počitek krave zmanjša za eno uro na dan, to pomeni za kar 17 minut manj časa, namenjenega krmljenju. Večina njenih obrokov pa traja od 30 do 45 minut in je sestavljena iz povprečno 2,2 kilograma DMI.

Če odstranite približno polovico obroka, bi to lahko povzročilo zmanjšanje za približno en kilogram DMI in do dva kilograma mleka.

Ta izguba časa za krmljenje negativno vpliva na prirejo mleka, telesno stanje krave, njeno reproduktivno zmogljivost in na splošno zdravje črede. Če upoštevamo le korelacijo med počitkom in prirejo mleka, pa se z vsako uro počitka priredi povprečno en kilogram več mleka na uro. Spremljanje vedenja črede pri gibanju v hlevu, združevanju v skupine, pa tudi o tem, kako in koliko žival leži, vam bo povedalo, ali je počitek krav ogrožen.

Primeren prostor za počitek krav določajo zasnova hleva, način vhlevitve in izbira ležišč. Z malo hitrih meritev v hlevih lahko enostavno ugotovimo, katere spremembe je mogoče narediti za izboljšanje časa ležanja. Če krave v ležiščih stojijo in se nerade uležejo, preizkusite mehkobo ležišča s testom »spust s kolenom«. Ali je nastilj ustrezen, je podloga na ležišču pretrda? Pogostejše dodajanje primerne količine nastilja ali mehkejša in udobnejša podloga je lahko preprosta rešitev za spodbujanje ustreznega časa ležanja.
Tudi tu moramo upoštevati gostoto naselitve. Za glavno čredo krav molznic je priporočljiva gostota naselitve do polne kapacitete oz. raje malo manj. Ko namreč večate čredo, je prenaseljenost velikokrat neizogibna, vendar naj bo to kratkoročen pojav, sicer bo sčasoma negativen vpliv prenaseljenosti v hlevu začel terjati svoj davek.

Izpostaviti je treba tudi presušene krave, ki potrebujejo bistveno več prostora za ležanje. Če jim v tem kritičnem času ne zagotovite dovolj prostora, lahko pride do zmanjšane prireje mleka v prihajajočem obdobju laktacije. Za vse presušene krave je zato najprimernejša gostota naselitve manjša od 80 %. Za vsako 10-odstotno povečanje gostote naselitve nad 80 odstotkov bo namreč prireja mleka v laktaciji manjša za približno 0,75 kilograma na dan. Ta učinek pa bo najbolj opazen pri telicah v prvi laktaciji.

Preden torej načrtujete jutrišnji dan, si vzemite čas za preučitev razpoložljivega prostora za počitek in krmljenje v hlevu, in ugotovite, kje lahko z nekaterimi prilagoditvami v reji vnesete nekaj dodatnih litrov mleka v cisterno.