Na tržnici šparglji od 10 do 14 evrov

21 aprila, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na osrednji tržnici v Ljubljani so v ponudbi prvi gojeni domači šparglji. Zaradi majhnih količin in velikega povpraševanja, jih je mogoče kupiti le v zgodnjih dopoldanskih urah. 

Noči so v osrednji Sloveniji še dokaj hladne, ponekod je še vedno jutranja slana, zato šparglji rastejo počasi. Večina večjih pridelovalcev, ki jih prodajajo tudi v veleprodaji, jih bodo začeli pobirati okrog 1. maja. Pridelovalci, ki svoje pridelke prodajajo na tržnici, pa so jih začeli pobirati v teh dneh, mogoče kakšen ddan ali cleo teden prej, če so jih imeli pokrite s kopreno ali cleo v ratslinjaku ali tunelu. 

Cene gojenih špargljev na osrednji tržnici v Ljubljani se gibljejo od 10 do 14 evrov za kilogram. 

Šparglji ali beluši so zeleni ali beli, kar ni sortna lastnost, temveč gre za razliko v načinu pridelave. Beli poganjki špargljev rastejo v nasutih grebenih zemlje, v temi, zato ostanejo beli. Mladi poganjki špargljev, ki rastejo na svetlobi, so zeleni. Na enak način kot zelene gojimo tudi vijolične sorte špargljev, ki imajo višjo vsebnost antocianov, ki jih obarva vijolično, kar je izraziteje pri mladih poganjkih. S kuhanjem se barva iz vijolične spremeni v temno zeleno. Beli šparglji – beluši so nežnejšega in bolj medlega okusa od zelenih špargljev, v domačih vrtovih jih redko gojimo. 
Šparglji vsebujejo veliko mineralov in vitaminov, predvsem provitamina A, vitamina C in vitamine B-kompleksa. So odličen vir folne kisline, rutina. So lahko prebavljivi, bogati z vlakninami ter zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob.