23. Slovenski festival vin v Ljubljani

13 aprila, 2022
0
0

Po skoraj dveh letih premora se vrača v ljubljanski Cankarjev dom Slovenski festival vin. Dogodek že nestrpno pričakujejo prav vsi – organizatorji, vinarji, ljubitelji vin, ponudniki kulinarike, in vsi, ki so kakorkoli povezani z vinom in kulinariko. Festival bo izjemoma potekal izven tradicionalnega novembrskega termina, natančneje 21. in 22. aprila 2022, na njem pa se bo predstavilo več kot 150 vinarjev vseh vinorodnih dežel s 550 vini, organizatorji pa pričakujejo več kot 2.500 obiskovalcev.

Poudarek na tokratnem dogodku bo tako kot v preteklih izvedbah na promociji domačih vinarjev vseh vinorodnih dežel Slovenije, obenem pa tudi na odlično sprejetih festivalskih srečanjih poslovnih partnerjev, s čimer organizatorji želijo vinarjem ponuditi prostor za promocijo svojih vin in s tem odpreti nove tržne  kanale slovenskim vinom doma in po svetu.

Že pred festivalom je potekalo tradicionalno ocenjevanje festivalskih vin, na katerem so letos ocenili rekordno število 162 vin 52 vinarjev. Po posameznih kategorijah je v ocenjevanju sodelovalo 10 penečih belih vin, 80 belih mirnih vin, 13 belih mirnih vin z ostankom sladkorja in 49 rdečih mirnih vin.

Zmagovalce je strokovna komisija razglasila na novinarski konferenci 12. aprila.

V kategoriji belih penečih vin so prejele 1. mesto: Radgonske gorice d.o.o., zlata radgonska penina selection brut 1,5 l, letnik 2015, 2. mesto: Vina sanabor, pallida brut nature, letnik 2016, in 3. mesto: KZ Šmarje, Hiša vin Emino, za penino Viljem eminent, letnik 2015.

Med belimi  mirnimi  vini so zmagovalci 1. mesto: Puklavec Family Wines, 34 white cuvee, letnik 2016, 2. mesto: Moro, moro chardonnay, letnik 2019 3. mesto: Aleksander vina, chardonnay, letnik 2019, 3. mesto: Klet Brda z.o.o., Dobrovo, Bagueri chardonnay, letnik 2017. Med belimi vini z ostankom sladkorja vina so zmagovalci  na 1. mestu: Kmetija Šibav Danjela, jantarna rebula, letnik 2009, 2. mesto: vinogradništvo in kletarstvo Sebastjan Božič – Herbersteinova klet,  traminec,  2021 in 3. mesto: Vinska klet Kelenc, dišeči traminec, letnik 2019. Med rdečimi mirnimi vini  je na 1. mestu  Boris Bordon  z vinom Ivanov refošk,  2015, na  2. mestu: Santomas  z  Antonius refoškom, letnik 2015, in na 3. mestu Matjaž Berce za merlot  2015.

Zmagovalna festivalska vina bodo predstavljena na tradicionalni vodeni degustaciji, ki jo bo vodila dr. Tatjana Košmerl, predsednice strokovne komisije. Obiskovalcem bo na voljo tudi več različnih delavnic in vodenih degustacij, ki jih bodo organizatorji pripravili v sodelovanju z vrhunskimi strokovnjaki in sodelujočimi vinarji. Med njimi ne gre zamuditi vodene delavnice z najbolje ocenjenimi vini 23. Slovenskega festivala vin (pod vodstvom dr. Tatjane Košmerl) in Masterclass delavnice: Horizontalno spajanje okusov z vini in destilati (z Aleksandrom Bohincem).