Kako do kakovostnega pridelka čebule?

7 aprila, 2022
0
0

Kako naj vemo, da je čebulček zares kakovosten? Je boljši pridelek, če sadimo čebulček ali če pridelujemo čebulo iz semena ali sadik? Zakaj čebula ni debela in zakaj v kleti gnije?

Miše Pušenjak, »zelenjadarska gurujka«, pravi takole: »Idealno je, da je čebulček posajen do konca marca, do sredine aprila pa je še čisto OK. Tako ima čas, da se dobro ukorenini in dobro raste. Če ga posadiš šele maja, je velika nevarnost, da zaradi previsokih temperatur (nad 25 °C) rastlina ne bo več delala listov. Če ni listov, se čebula ne debeli in je tudi manj odporna.«

Pušenjakova meni, da je čebulna muha bolj bau-bau kot resnična nevarnost. Dejansko je pridelek bolj ogrožen zaradi okuženega čebulčka, česar pa se na njem ob nakupu ne vidi. Zato večji kmetje pridelujejo čebulo iz semena, ki ga posejejo že januarja, potem pa sadike posadijo na njive. Čebula iz semena po spravilu manj gnije.

In kako je s pokrivanjem čebule? Pokrita naj bo največ 3 tedne (zadnji teden aprila in do polovice maja). Pokriješ pa jo, če vidiš na listih pikice od čebulne muhe in tako veš, da je prisotna. Še prej so te pikice vidne na drobnjaku.

KLIKNI na naslovico, POLISTAJ in NAROČI