Sladice s sadjem iz kompota

30 marca, 2022
0
0

Ker zdaj pač ni veliko svežega sadja, uporabimo kar tega iz kompota. Tule sta recepta za dve dobri sladici, ki ju ni prav nič težko pripraviti.

Marelične rezine

Sestavine: 250 g listnatega testa; za nadev: 450 g marelic iz kompota, 3 jajca, 150 ml sladke smetane, 75 g sladkorja, 20 g vaniljevega sladkorja, 1 limona, 30 ml vodke; in še: 250 ml sladke smetane, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, malo temne čokolade

Listnato testo razvaljamo v pekaču velikosti približno 20 krat 30 cm. Z njim obložimo dno pekača in ga večkrat prebodemo z vilicami. Po testu enakomerno razporedimo dobro odcejene marelice iz kompota. Jajca, kristalni in vaniljev sladkor, sladko smetano, vodko in nastrgano limonino lupinico dobro premešamo. Maso vlijemo na marelice in pečemo 40 minut v pečici, segreti na 170 stopinj.

Pečene rezine naj se dobro ohladijo, potem jih premažemo s stepeno sladko smetano z vaniljevim sladkorjem in potresemo z nastrgano čokolado. Nato jih narežemo na poljubne kose.

Ananasov kolač

Sestavine (za model premera 24 cm): 1 svež cel ananas (ali 1 kozarec ananasa v sirupu ali soku), 200 gramov moke, 120 gramov sladkorja, 2 veliki jajci sobne temperature, 70 ml olja (ali stopljenega masla), 2 žlici mleka sobne temperature, nastrgana limonina lupinica, nastrgana pomarančna lupinica, 1 vrečka pecilnega praška (16 g)

Svež ananas olupimo, narežemo na rezine in v sredini odstranimo trdo sredico. Ne glede na to, ali uporabljamo svež ananas ali pa ananas v sirupu ali v soku, rezine dobro osušimo na papirnati brisači.
Z električnim mešalnikom stepemo jajca s sladkorjem in naribano lupinico citrusov. Ko postane zmes penasta, počasi prilivamo olje ali stopljeno maslo in nadaljujemo z mešanjem. Nazadnje dodamo presejano moko s pecilnim praškom. Mešamo, nato dodamo eno za drugo 2 žlici mleka, da se testo zmehča.
Osem rezin ananasa prihranimo za okras, preostale narežemo na koščke in jih vmešamo v testo.
Pekač pomastimo in potresemo z moko. Testo s koščki ananasa vlijemo vanj in ga po vrhu okrasimo z rezinami ananasa. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, približno 40 minut. Ko je kolač pečen, odstranimo obod in sladico narežemo na kose.

Ananasov kolač hranimo pri sobni temperaturi približno 4 dni, najbolje pokritega s steklenim zvonom za torte.